Terug naar overzicht

‘Knop moet om in de financiele wereld’

Als een ware Al Gore pleitte Abbink Spaink voor meer bewustzijn, juist in de financiële wereld. ‘Het lijken twee zaken te zijn die eigenlijk niet bij elkaar horen: financiën en duurzaamheid. Maar dat is een misvatting.’ Juist in de financiële wereld moet de knop om, vindt de lector.

Varkens

Het voorbeeld van een intensieve veehouder van varkens in Amerika was treffend. ‘Dat bedrijf had duizenden varkens. Dan zijn ziektes een groot gevaar. Die beesten werden volgestopt met antibiotica en de bedrijfseconomische strategie was: slachten voordat een beest ziek wordt. Het gevolg was dat alle meertjes in de omgeving compleet vergiftigd waren door mest en antibiotica. Moet een bank zo’n bedrijf nog financieren? En waar staat de overheid?’, vroeg Abbink Spaink zich af.

Er zijn grenzen aan de groei, betoogde de lector. ‘Het is simpel: de mensheid wil blijven voortbestaan op een beetje een draaglijke manier. Dat betekent dat we niet méér van wat de aarde ons biedt, mogen verbruiken. Er is maar één aarde. Wetenschappers hebben echter uitgerekend dat we nu eigenlijk al anderhalf aarde nodig hebben voor onze consumptie. Als het tij niet wordt gekeerd, is dat straks al twee. Ondertussen discussiëren in Durban de Verenigde Staten met opkomende economieën als China om wie er het eerst moet minderen.’

Achterhaald

‘Studenten leren business modellen op basis van economische principes, zoals winst, uitputting en afschrijving’, vervolgde Abbink Spaink. ‘Ook hier op Avans leren wij onze studenten dit. Maar is dat niet achterhaald?’

De lector besloot zijn rede met het besef dat mooie woorden en voornemens de eerste stap zijn, maar dat het organiseren van duurzaamheid in de financiële wereld in de praktijk een tweede is. ‘Mensen willen geen windmolens in hun achtertuin. Hoe krijgen we iedereen mee? Voor mij is het einddoel dat alle toekomstige Avans-afstudeerders uit de economische hoek in ieder geval met een goed benul van duurzaamheid de hogeschool verlaten.’ [LJ]

Meer foto's op de Facebook -pagina van Punt.

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Occupy bezet Avans Den Bosch 09-12-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?