Terug naar overzicht

Kiekjes van te dikke Indiers

‘Het is alarmerend dat obesitas, de voornaamste oorzaak van suikerziekte, razendsnel oprukt in ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika’, zegt Hoftijzer op haar website. Ze studeert dit jaar af in de richting documentaire fotografie aan de Academie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Breda. Op 3 januari is ze vertrokken naar India, waar ze ruim vier weken zal verblijven om zich met haar eindexamenwerk over extreem overgewicht bezig te houden.

Maatschappelijke problemen

‘Door middel van fotografie wil ik maatschappelijke problemen onder de aandacht brengen’, vertelt ze. ‘Mijn projecten bevatten meestal thema’s die gaan over het uiterlijk en de gezondheid van de mens: plastische chirurgie, eetproblemen, obesitas, alcoholgebruik. Na mijn afstuderen wil ik me graag bezig blijven houden met het thema gezondheid en welvaartsziekten.’

Om de problemen zo goed mogelijk in beeld te krijgen, heeft ze verschillende mensen benaderd. ‘Ik heb contact gelegd met artsen van een obesitaskliniek in Delhi. In Nederland heb ik contact met wetenschapper Jaap Seidell, expert op het gebied van obesitas.’

Volgen

Je kunt Hoftijzer tijdens haar verblijf in India volgen op haar facebookpagina. Daarop zullen ook foto’s die ze maakt verschijnen. [MvdB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?