Terug naar overzicht

Ophef over uitgelekte tentamens

Vorige week werd bekend dat een aantal tentamens van Small Business and Retail Management in Den Bosch is uitgelekt via Blackboard. De studenten konden de vragen van te voren inzien, en daarom moeten ze nu opnieuw gemaakt worden. Het nieuws stond niet alleen op Punt, maar was ook op de websites van onder andere de Volkskrant , het Brabants Dagblad en De Telegraaf te lezen.

Inholland

Vorige week vrijdag kwamen er meteen al veel reacties op het artikel van Punt. Daarom ging Punt vandaag de wandelgangen op om te horen hoe studenten tegen de kwestie aankijken.

‘Al die ophef en media-aandacht komen natuurlijk door de fouten rondom de diploma’s van Inholland’, zegt Marlon Verhoeven, vierdejaars Management, Economie en Recht in Den Bosch. ‘Het zou erg zijn als dat ook met Avans zou gebeuren, dus het is noodzakelijk om de studenten de tentamens opnieuw te laten maken. Anders doet het afbreuk aan het vertrouwen en de kwaliteit van het diploma en krijgt Avans een slechte naam.’

Dat betekent niet dat hij zich de frustratie van de studenten niet voor kan stellen. ‘Degenen die niet wisten dat de tentamens waren uitgelekt en goed hebben geleerd, begrijp ik wel. Ik vind dat zij terecht boos zijn; het is de fout van de school. Maar het is moeilijk om uit te zoeken wie wel en wie niet wisten dat de tentamens op internet stonden. Dus ik vind het wel eerlijk om iedereen het tentamen opnieuw te laten maken.’

Twee kanten

Sophia Remet en Aylin Cidem, allebei derdejaars Maarschappelijk Werk en Dienstverlening in Den Bosch, begrijpen beide kanten van het verhaal wel. ‘Het is niet de schuld van de studenten dat de tentamens zijn uitgelekt, dus het is niet gek dat ze boos zijn. Maar de docenten willen natuurlijk niet dat de tentamens te makkelijk gehaald kunnen worden.’

Fout van school

Esmé Smits, tweedejaars Maatschappelijk Werk en Dienstverlening in Den Bosch, neemt het vooral op voor de studenten. ‘Het is een fout van de school en de studenten moeten daar niet onder lijden. Ik snap niet dat ze zoiets op Blackboard zetten.’ Ze is niet bang voor Inholland-praktijken. ‘Ik neem aan dat ze hier van leren en dit niet nog een keer zo doen. Het is maar bij één studie, dus ik vrees niet voor de kwaliteit van de opleidingen.’

Maar is het dan echt zo erg om een tentamen opnieuw te moeten maken? ‘Ik vind het belachelijk dat studenten die tentamens opnieuw moeten maken; het is de fout van de school. Deze week zijn er nog tentamens en volgende week is het wat rustiger. Het is echt heel vervelend als je dan toch opeens nog tentamens hebt.’ [MvdB]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Herkansing voor ongeldige tentamens 16-01-2012

Academie verklaart tentamens ongeldig 13-01-2012

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?