Terug naar overzicht

Student: ‘Lenen is gevaarlijk’

Back-up voor het buitenland

In de kantine in Den Bosch zitten Elisa Belloni en Bas Kloppenburg aan een tafel. Ze zijn allebei bezig met het derde jaar van hun studie International Business and Languages. Ze vertellen dat ze tijdens hun studie twee keer naar het buitenland moeten. ‘Je krijgt dan wel een Erasmusbeurs’, vertelt Belloni. ‘Maar vaak is dat te weinig. En als je naar een land buiten Europa gaat, krijg je sowieso geen beurs. Ik leen dan ook bij; als back-up voor als ik naar het buitenland ga.’

Kloppenburg vindt het geen goede regeling van de hypotheekverstrekkers. ‘Wij kunnen eigenlijk niet anders dan bijlenen. Je kunt moeilijk zeggen dat je dan maar stopt met je opleiding.’ Belloni denkt dat best veel studenten International Business and Languages bijlenen. ‘Maar ik weet het niet zeker, want daar vraag je toch niet echt naar.’

De twee studenten denken dat mensen anders om gaan met leningen als die het lastiger maken om een hypotheek te krijgen. ‘Misschien dat ik hierdoor mijn lening wel eerder stopzet’, vertelt Belloni. Kloppenburg verwacht dat studenten sneller geneigd zijn dichter bij huis te blijven wanneer ze naar het buitenland moeten voor hun studie. ‘Dat ze in plaats van naar Australië, naar Engeland gaan bijvoorbeeld.’

Eerst twee jaar werken

Ruud Smulders, eerstejaars Bedrijfseconomie in Breda, vindt het juist wel goed dat mensen met een studieschuld minder makkelijk een hypotheek krijgen. ‘Lenen is gevaarlijk; misschien kun je het nooit terug betalen.’ Zelf hoeft hij zich geen zorgen te maken over leningen. ‘Ik heb eerst mbo gedaan. Daarna ben ik twee jaar gaan werken, voordat ik naar het hbo ben gegaan. Zo heb ik dus een aardig zakcentje verdiend en daarom hoef ik niet bij te lenen.’

Geen studiestimulans

Nog niet alle studenten zijn op de hoogte van het nieuws. ‘Ik had het nog niet gehoord, maar dat ze strenger worden is wel balen’, zegt Djordje Stepanovic, eerstejaars Commerciële Economie in Den Bosch. ‘Ik leen niks en als ik wel moet bijlenen, denk ik niet dat het zoveel wordt dat ik later geen huis kan kopen.’

‘Ik leen ook niets, maar als je niet rond kunt komen, moet je natuurlijk wel’, vult medestudent Dylan Jacobs aan. De jongens zijn niet positief over dat het moeilijker wordt om een huis te financieren wanneer je een studieschuld hebt. ‘Ik vind dat je mensen moet stimuleren om te gaan studeren’, zegt Stepanovic. ‘Op deze manier doe je dat natuurlijk niet.’ [MvdB]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Hypotheekverstrekkers vragen naar studieschuld 09-01-2012

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?