Terug naar overzicht

Verplicht in- en uitchecken niet volgens de wet

‘Heel geraffineerd halen ze nu al die studenten door de scan. De NS moet zich gewoon aan de regels houden en dus niet heel hard roepen dat iets verplicht is terwijl het dat niet is’, zegt Brussee in de Volkskrant. De onderwijsjurist heeft de kleine lettertjes er op nageslagen in de NS-regelgeving en in de Wet personenvervoer en vond nergens een juridische grondslag voor de nieuwe verplichting.

Comform de wet

De in- en uitcheckplicht is conform de wet, stelt de NS in hetzelfde artikel. Volgens advocaat Brussee maakt de wet echter een uitzondering voor reizen per trein in tegenstelling tot andere vormen van openbaar vervoer. ‘Klopt’, zeggen ze op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. ‘Maar er staat ook in de wet dat je in het bezit moet zijn van een geldig vervoersbewijs. In de vervoersvoorwaarden van de NS is dat zo vertaald dat een vervoersbewijs pas geldig is als er is ingecheckt.’

Zo werkt het niet, houdt Brussee vol. Je kunt niet zomaar in je eigen voorwaarden om de wet heen. ‘De vervoerder moet zich gewoon aan de regels houden’. [AR]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?