Terug naar overzicht

Waarom kies je voor Breda?

Vorige week donderdag en vrijdag waren de introductiedagen voor internationale studenten op Avans in Breda. Nog niet alle nieuwelingen waren er; sommigen moesten nog colleges volgen in hun eigen land. De studenten die er wel waren, konden voor een eerste keer door het schoolgebouw lopen. Geweldig om in Breda te zijn. Toch?

Google maps

Taneli Hiironmäki komt uit Finland, en heeft zich serieus verdiept in de stad voordat hij hier kwam. ‘In Finland moesten we een vijf pagina’s tellend stuk schrijven over de geschiedenis van Breda.’ Maar is daar ook veel van blijven hangen? ‘Volgens mij is er hier in de 18e eeuw een of ander contract getekend.’

Hiironmäki gaat voor vijf maanden de minor Strategic Digital Marketing volgen. ‘Ik heb niet per se voor Breda gekozen; het had ook Amsterdam kunnen worden. Maar ik wilde wel graag naar Nederland of Duitsland. Finland ligt zo noordelijk. Dit is meer het centrum van Europa en dus kun je ook makkelijker andere landen bezoeken.’

Omdat hij de nacht van tevoren is aangekomen in Nederland, heeft hij nog geen kans gehad om de stad te verkennen. ‘Maar ik heb wel op Google Maps gekeken met de Street View functie. Toen ben ik om de school heen gelopen.’

Goede reputatie

De Duitse Nadine Kusenbach heeft bewust voor Avans gekozen. ‘Ik heb verschillende hogescholen vergeleken voordat ik hier naartoe kwam. Ik heb voor Avans gekozen omdat deze school de beste reputatie heeft. Ook ben ik hier gekomen vanwege de mogelijkheid om in februari in te stromen. Op 1 januari ben ik teruggekomen uit Amerika en ik wilde niet wachten met verder studeren.’

Kusenbach gaat haar hele studie in Nederland volgen, net als landgenoot Ornella Mpindi. ‘Ik ben ook naar Nederland gekomen omdat ik hier in februari kan beginnen met een studie. En in Duitsland werd ik niet toegelaten omdat ik niet de juiste papieren heb. Daarnaast is het voor mij maar twee uur naar huis rijden vanaf Breda, want ik kom uit de omgeving van Keulen.’

Buddy’s

In de hal aan de Hogeschoollaan worden de nieuwkomers die aan de Avans School of International Studies gaan studeren opgevangen. Deze studenten hebben via het buddyproject een buddy toegewezen gekregen.

Rosalind van Aalen Grant leidt het project. ‘Studenten die hier een opleiding volgen, kunnen zich opgeven om een buddy te zijn voor de nieuwkomers. Deze nieuwe studenten krijgen bijvoorbeeld het e-mailadres van hun buddy wanneer ze nog in hun eigen land zijn. Op die manier kennen ze al een naam zodra ze in Nederland komen.’

De buddy’s laten de nieuwkomers de stad zien en ook worden er avondjes uit georganiseerd. Grant vertelt dat studenten vaak nog geen internet in hun kamer hebben wanneer ze hier komen en dat ook hun telefoon het vaak niet doet in Europa. ‘Daarom hebben we hier een computer met een skype-account en een webcam staan. Dan kunnen ze hun ouders bellen, als ze dat willen.’ [MvdB]

Lees meer over de februari-instroom in Punt 05.

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Integratie door buddyproject 02-10-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?