Terug naar overzicht

Zijlstra: Het komt goed met het hbo

De aanhoudende kritiek op de kwaliteit van het hbo is ‘een logische consequentie’ van zijn beleid, schrijft Zijlstra aan de Tweede Kamer. Nu de lat verder omhoog gaat, zullen niet alle opleidingen er zomaar meer overheen komen.

Nieuw wetsvoorstel

Dit voorjaar zal hij een nieuw wetsvoorstel over strengere accreditatie naar de Tweede Kamer te sturen. Daarin wordt onder meer vastgelegd dat soortgelijke opleidingen in het vervolg – net als vroeger in het hbo – door dezelfde visitatiecommissie worden beoordeeld.  Daardoor wordt het makkelijker om hun niveau te vergelijken.

Verder wil Zijlstra wettelijk vastleggen dat hij bij een hogeschool of universiteit kan ingrijpen als er dingen misgaan. Maar Zijlstra benadrukt dat een ‘cultuuromslag’ bij docenten, management en externe beoordelaars ‘minsten zo belangrijk’ is als het aanpassen van de wet. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?