Terug naar overzicht

Bredase Pabo: kleine kans op een baan

Van Son zegt in het dagblad dat het voor de Pabo moeilijk is studenten te helpen bij hun zoektocht naar een baan. ‘In het basisonderwijs bestaat een kweekvijvercultuur. Scholen ervaren studenten tijdens een stage, zien dan hoe ze werken, hoe ze zijn. Dát leidt bij directeuren tot het idee: “Die zou bij onze school passen”. Scholen nemen zulke beslissingen niet aan de hand van gesprekken of cv's.’

Twijfelaars 

Op dit moment kunnen scholen stagiaires niet binnen houden, ook al zouden ze het willen. Er moeten eerder mensen uit. De berichten over de krapte op de arbeidsmarkt kunnen potentiële studenten afschrikken, denkt Van Son. Twijfelaars zullen eerder voor een andere opleiding kiezen. Maar er is ook een groep die blijft komen. ‘Pabo-studenten zijn over het algemeen idealisten, die dolgraag met kinderen willen werken.’

 

De Pabo-directeur verwacht dat de situatie vanaf 2015 verbetert. Studenten die de komende jaren afstuderen, moeten proberen ‘hun plekje warm te houden’. Van Son: ‘Invallen, invallen, invallen. Blijf in beeld bij schoolbesturen, blijf je ontwikkelen, blijf in contact met kinderen.’ Ook raadt ze studenten aan wat verder van huis te kijken. ‘In België is wél vraag naar leerkrachten. Maar pabo-studenten zijn van nature geneigd dicht bij huis te blijven. En daar is het werk er de komende tijd niet.’ [SW]

 

Zie ook:

 

Numerus fixus pabo's geen oplossing 14-02-20102

 

Banen duizenden leerkrachten op de tocht 13-02-2012

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?