Terug naar overzicht

‘Genoeg kansen voor studentondernemers’

Volgens Johan Sebregts, directeur van Starterslift, zijn er ondanks de economische crisis nog genoeg kansen voor startende ondernemers. ‘Het is een feit dat de financiering van een onderneming steeds moeilijker wordt. Gelukkig hebben we bij Starterslift een eigen fonds waarmee we leningen kunnen verstrekken tot 35.000 euro. Bovendien moet je niet vergeten dat veel starters low profile beginnen bijvoorbeeld vanaf de zolderkamer. Er zijn niet veel studentstarters die meteen een groot budget nodig hebben’, zegt Sebregts. ‘Je moet bereid zijn veel tijd en energie te steken in het project.’

Vrouwen zijn beter dan mannen

Vrouwelijke ondernemers gaan lang niet zo vaak failliet als hun mannelijke collega’s. Ze zijn veel stabieler, blijkt uit een onderzoek van kredietbureau Graydon. ‘En bedrijven die door vrouwen gerund worden, doen het structureel beter en groeien ook sneller’, vertelt Clemens van den Broek van het Avans Ondernemerscentrum. In Punt06 lees je alles over waarom vrouwen betere ondernemers zijn.

Verder vind je in de nieuwe krant een artikel over zakendoen in China. Björn de Jong, oud-student Commerciële Economie in Den Bosch is na zijn afstuderen blijven hangen in China. Samen met een partner runt hij dertien ondernemingen. Het meeste geld verdient hij met Inspection Partner. De Jong legt uit: ‘We voeren inspecties uit voor bedrijven uit de hele wereld die handelen met China. We controleren of de producten worden gemaakt zoals is afgesproken en controleren bijvoorbeeld of alles ook in de container zit voordat die richting Europa wordt verscheept.’ Die controles zijn volgens De Jong hard nodig: ‘In 2010 was er bij 84 procent van de inspecties die we hebben gedaan iets mis.’

Familiebedrijven

Natuurlijk hoef je niet per se het wiel uit te vinden en kun je ook de zaak van je ouders overnemen. Bij Avans wordt er gewerkt aan een lectoraat rondom familiebedrijven en een eerste onderzoek naar dergelijke ondernemingen is net afgesloten. Achterin deze ondernemersspecial lees je wat er zoal mis kan gaan bij het overnemen van een familiebedrijf en hoe een aantal Avansstudenten dat zelf ervaren hebben. [AR]

Punt06 ligt vanaf vandaag in de bakken en is hier online te lezen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?