Terug naar overzicht

‘Het zou elke maand Valentijn moeten zijn’

‘Vandaag heb ik precies een jaar een relatie’, vertelt Justien Mulder, tweedejaars Small Business en Retail Management in Breda. ‘Maar ik heb niks gehad voor Valentijn. Waarschijnlijk zie ik hem vandaag niet eens, want op dit moment zijn we allebei heel druk. We willen deze week nog wel uit eten gaan en vrijdag gaan we samen op vakantie.’

‘Een goede vriendin van mij is vandaag jarig’, vertelt studiegenoot Floor Olde Hampsink. ‘Ik ga elk jaar naar haar toe en voor haar koop ik dus wel een cadeau. Maar met Valentijn doe ik niks. Ik vind het erg commercieel.’ ‘Ja, dat is het sowieso’, beaamt Justien. Grote cadeaus hoeven dan ook niet voor hen. ‘Dingen doen is leuker dan dingen krijgen. Samen uit eten of naar de bioscoop bijvoorbeeld.’

Overhalen

De twee zussen Sanne en Eline van Gils, allebei eerstejaars Maatschappelijk Werk en Dienstverlening in Breda, doen vandaag ook niks speciaals. ‘Geen vriendje’, leggen ze uit. ‘Maar anders ook niet hoor, wij hechten er niet zo’n waarde aan. Het is ook helemaal niet spontaan, Valentijn.’ Boos zullen ze in ieder geval niet worden als een eventueel vriendje in de toekomst Valentijn zou vergeten.

Voor studiegenoot Ben Stam hoeft het ook niet zo. ‘Dat krijg je hè, als je vrijgezel bent. Ik heb een vriendin gehad die wel altijd iets wilde doen. Dan liet ik me maar overhalen en gingen we bijvoorbeeld naar de bioscoop.’

Vrijgezel

Een dag eerder zitten twee studievriendinnen samen aan tafel in het Atrium in Den Bosch. Op de vraag of ze nog iets gaan doen met Valentijn antwoorden ze allebei met ‘nee’.

‘Het is net een maandje uit met mijn vriend’, vertelt Juliette van Hout, eerstejaars Personeel en Arbeid. ‘Ik vind Valentijn een commerciële stunt, maar het heeft ook wel wat. Als het nog aan was geweest, had ik er wel wat mee gedaan.’ Grote cadeaus hoeven van haar niet. ‘Een kaartje of een kleinigheidje is voldoende, het moet niet te duur zijn’, vinden zij en medestudent Meryem Gulseren.

En wat nou als je niemand hebt om Valentijn mee te vieren? ‘Als je vrijgezel bent, is het ook leuk om iets met vriendinnen te gaan doen,’ zegt Meryem. Maar al snel blijkt dat alleen een goede oplossing te zijn voor meiden. Als jongens iets samen zouden gaan doen, vinden de studenten dat wel een beetje ‘gay’.

Lief doen

Dat lief doen voor jongens misschien niet zo cool is, blijkt een paar minuten later wanneer een studievriend bij de dames aanschuift. ‘Misschien dat ik wel een kaartje krijg morgen’, zegt hij lachend. ‘Maar dat weet ik niet zeker. Eigenlijk zou het eens in de maand Valentijn moeten zijn, zodat je iemand kan laten weten dat je om diegene geeft. Gewoon je moeder of je buurvrouw. Morgen ga ik zelf niet echt iets doen, maar ik ga wel aan mijn moeder en mijn zusje denken.’

Ondanks dat de meiden hem ‘super lief’ vinden, komt hun vriend een kwartiertje later naar de redactie om te zeggen dat hij toch echt niet bij naam genoemd wil worden in dit artikel. ‘Ik weet nu al wat mijn vrienden op Twitter over me gaan zeggen als ze mijn reactie lezen.’ [MvdB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?