Terug naar overzicht

‘Immigranten maken het land sterker’

Weaver, verbonden aan de American University, gaf gisteren bij Avans in Breda een gastcollege over cultuurverschillen, immigratie en diversiteit op de werkvloer. En ging daarbij ook uitvoerig in op de in de VS ontstane hetze tegen Mexicaanse arbeidsmigranten.

Muur tegen Mexicanen

‘Immigranten maken je land sterker. Ze werken hard en zijn creatief’, zegt Weaver. Hij refereert naar de muur die sommige Amerikanen willen bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico. ‘Die muur komt er nooit. We hebben het geld er niet voor. En stel we bouwen een muur van 12 voet hoog. Dan komen de Mexicanen met een ladder van 13 voet.’

De Amerikaanse professor beseft dat nieuwe immigranten op de korte termijn problemen op kunnen leveren. ‘Maar kijk naar de geschiedenis van de Verenigde Staten: alle immigranten die voor de Mexicanen gekomen zijn, zijn ingeburgerd. Het is zelfs zo dat van de in de VS geboren kinderen van Mexicanen de helft geen Spaans meer spreekt en een derde trouwt buiten de eigen culturele achtergrond.’ Weaver snapt niet dat een deel van zijn medeburgers zoveel problemen heeft met de Mexicaanse migrantenstroom. ‘We hebben ze hard nodig. Net zoals in Nederland vergrijst onze bevolking. Immigranten zijn nodig om het sociale stelsel levensvatbaar te houden.’

Miljoenen dollars besparen

Volgens Weaver  is het anno 2012 belangrijk om bicultureel te zijn, of op zijn minste open te staan voor andere culturen. ‘Je hoeft het niet eens te zijn met de culturele waarden, maar je moet wel kunnen anticiperen.’ Amerikaanse bedrijven zouden miljoenen dollars kunnen besparen door hun medewerkers Interculturele Training te geven. ‘Veel Amerikanen die voor hun werk in Tokyo worden gestationeerd komen nog voor hun periode voorbij is terug. Dat kost enorm veel geld.’

Mensen die zelf niet weten wie ze zijn, kunnen volgens de Amerikaan het beste een jaar naar het buitenland. ‘Door om te gaan met een andere cultuur, leer je veel over waar je zelf vandaan komt. Het versterkt je eigen culturele achtergrond.’ Al moet je ook daarmee oppassen. ‘Het komt dan wel voor dat je bij thuiskomst een cultuurschok ondergaat omdat dingen toch net iets anders gaan dan jij dacht. Die schok binnen je eigen cultuur heeft vaak meer impact dan een cultuurschok met een andere cultuur.’ [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?