Terug naar overzicht

Rentepercentage studieschuld ‘oneerlijk’

Studenten die ‘op het verkeerde moment’ afstuderen betalen vijf jaar lang een hogere rente dan studenten die ‘geluk hebben’ met een laag percentage. Dagblad De Pers spreekt van 'een loterij' waarin afgestudeerden terechtkomen. De krant meldt dat kamerleden van VVD, PvdA en SP tijdens de schriftelijke inbreng voor het wetsvoorstel ‘studeren is investeren’ hierover vragen zullen stellen aan staatssecretaris Zijlstra.

Historisch laag rentepercentage

Wie leent bij DUO, betaalt daarover al tijdens de studie rente. Hoe hoog die is, wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. In december werd bekend dat het percentage voor 2012 historisch laag zal zijn, namelijk 1,39 procent. Dat is de laagste rentestand sinds 2001. Toen bedroeg de rente nog 5,18 procent.

De rente voor afgestudeerden geldt telkens voor een periode van vijf jaar en wordt vastgezet in het kalenderjaar na afstuderen. Wie in 2011 zijn diploma haalde, betaalt vanaf 1 januari 2012 dus vijf jaar lang 1,39 procent rente over zijn schuld. In 2017 wordt dat percentage voor hen opnieuw bepaald. Dit systeem bestaat al jaren.

Maandlasten

Volgens DUO zou het invoeren van een jaarlijkse rentebepaling meer onzekerheid opleveren omdat de maandlasten van afbetalers dan ieder jaar veranderen. Bovendien zou het lastig uitvoerbaar zijn omdat zij vaker op de hoogte moeten worden gebracht van veranderingen.

VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas vindt de systematiek raar en wil weten of het niet eerlijker is om het gemiddelde rentepercentage tijdens de opbouw van de schuld te nemen, zegt ze in De Pers. Ze vreest dat studenten gaan speculeren en zullen proberen om op een strategisch moment af te studeren.

De gemiddelde studieschuld van aflossers die in 2010 startten met afbetalen, bedroeg 14.657 euro. Voor de huidige generatie – een kwart van de studenten leent – wordt dat naar schatting 15.360 euro. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?