Terug naar overzicht

Bewoners gezocht voor landhuis

Oprijlaan

Haarendael. Het landgoed ziet er uit zoals het klinkt. Het heeft een oprijlaan van honderd meter en enkele hectare monumentaal bos als tuin. Het complex stamt uit 1839 en werd oorspronkelijk gebouwd voor studenten van de priesteropleiding in Den Bosch. Later zetelde zorginstelling Cello er. Inmiddels staat het pand leeg en zoekt anti-kraakorganisatie Interveste naar tijdelijke bewoners.

Behalve het hoofdgebouw ligt er op het landgoed ook nog een hoeve en enkele bungalows. Op het immense complex is daardoor plaats voor maar liefst 120 mensen. Iedereen heeft bovendien de beschikking over ongeveer 30 m2. De gemeenschappelijke ruimte, badkamer en keuken deel je met enkele medebewoners. Prijskaartje van een stulpje op dit complex: 220 euro per maand.

Openbaar vervoer

Tot zover de hosannaverhalen. Nadeel van Haarendael is dat het, zoals de naam al zegt, in het dorpje Haaren ligt. Wie een auto heeft, is binnen een kwartier zowel op de Onderwijsboulevard in Den Bosch als de Professor Cobbenhagenlaan in Tilburg. Maar ben je afhankelijk van het openbaar vervoer, dan ben je al gauw drie kwartier tot een uur onderweg naar Avans.

Het gaat daarnaast om tijdelijke bewoning. Zodra het pand een nieuwe bestemming heeft, worden alle bewoners er binnen vier weken uit gebonjourd. Dat kan overigens nog wel even duren, laat Trudy Morics van Interveste weten: ‘Het is crisis en bij een monumentaal pand als dit heb je met veel regels te maken. Voordat we een nieuwe bestemming hebben gevonden, zijn we zo een paar jaar verder.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?