Terug naar overzicht

Check je wietgedrag

De Wiet-Check is een nieuwe interventie voor jongeren die regelmatig blowen. Door eraan mee te doen word je uitgedaagd om na te denken over je blowgedrag. In Nederland was geen specifieke hulp voor cannabisgebruikers. Nu is een succesvol programma uit Australië omgezet in het Nederlands. Het Trimbos-instituut onderzoekt samen met acht andere verslavingsinstellingen of de Wiet-Check hier ook werkt.

Gesprekken

Het wordt steeds duidelijker dat regelmatig blowen een negatief effect kan hebben op de geestelijke gezondheid en het sociale functioneren. Die Wiet-Check bestaat uit één of twee gesprekken met een preventiemedewerker van een verslavingsinstituut. Het aantal wordt bepaald in een willekeurige loting.

De medewerkers van de instituten weten alles over cannabis. Door over de effecten en de voor- en nadelen te praten, krijg je meer inzicht in je gebruik. Heb je alleen goede ervaringen met cannabis? Vertel het de deskundige dan ook. Naast de gesprekken bestaat de check uit het invullen van drie vragenlijsten.

Prijzen

Meedoen wordt beloond. Na elke ingevulde vragenlijst ontvang je een waardebon van tien euro van Bol.com. Ook worden er onder jongeren twee iPads verloot. Blijkt uit de gesprekken dat je een wietprobleem hebt, dan kun je meteen hulp krijgen.

Jongeren van 14 tot en met 21 jaar die regelmatig blowen, kunnen aan het onderzoek deelnemen. De check wordt op verschillende plekken gedaan, dus ver hoef je er niet voor te reizen. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden. [JP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?