Terug naar overzicht

‘Iedereen heeft recht op spoedeisende hulp’

Herre Kingma opperde vorige week het idee om de rekening als gevolg van comazuipen, zelf betaald moet worden. Volgens de topman van het Medisch Spectrum Twente lopen de kosten van het toenemende fenomeen op tot miljoenen.

Geen willekeur

Iedereen is verplicht verzekerd in Nederland, dus heeft iedereen recht op spoedeisende hulp vindt Schippers. ‘Spoedeisende  hulp valt onder de basisverzekering. Wie zorg nodig heeft die wordt gedekt door de basisverzekering, heeft daar recht op’, zegt de minister in een interview met de Volkskrant.

Schippers waarschuwt voor willekeur: ‘Denk aan de makkelijk in het oog lopende risico’s: roken, alcohol, drugs. Maar ook aan iemand die met 180 kilometer per uur met zijn auto uit de bocht vliegt, waar je maar 80 kilometer mag. Of iemand die hiv gekregen heeft door onveilige seks. Dan geldt het toch net zo goed? ’

Big Brother-achtige methoden

Ook praktische redenen  maken dat de minister het voorstel niet omarmt: ‘Het is niet te controleren, Een roker kan zeggen dat hij niet rookt. Bovendien: roken kan ook andere oorzaken hebben. Als je alles moet controleren, grijp je in in de vrijheid van mensen. Als je Big Brother-achtige methoden wilt vermijden, kun je alleen echt afrekenen op iemand feitelijke fysieke toestand, ongeacht hoe die zo is gekomen.’ [SD]

Zie ook het eerder verschenen artikel:
Comazuiper betaalt onkosten 08-03-2012

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?