Terug naar overzicht

JHS-studenten hebben studiestress

Tweet

‘Beide studie-adviseurs Juridische Hogeschool geven nu parallel een workshop "omgaan met studiestress" Is helaas steeds meer nodig #JurHS’. Dat twitterde JHS-directeur Gerard Hupperetz afgelopen week. ‘Studenten staan soms enorm onder druk’, licht studieadviseur Janine Gerris bij navraag toe.

En die stress wordt er door de maatregelen van staatssecretaris Zijlstra niet minder om, denkt Gerris. ‘Sommige studenten moeten de steun, financieel of mentaal of beiden, van ouders missen. Iemand die al niet stevig in zijn schoenen staat, krijgt door dreigende langstudeerboetes en dat soort maatregelen nog meer stress.’

Sinds dit studiejaar heeft de JHS daarom een heel onderdeel van het curriculum gericht op coaching. Gerris: ‘Studenten kunnen kiezen voor workshops mindmapping, plannen en organiseren of omgaan met studiestress. Die laatste workshop geef ik, al jaren, maar voorheen alleen met een speciale doorverwijzing van docent of decaan. Nu is de workshop voor iedereen een keuzevak.’

Tentamenvrees

Sommige studenten hebben volgens Gerris genoeg aan het bijspijkeren van sociale of communicatieve vaardigheden, maar bij anderen moet ze echt wat dieper gaan. Met twaalf studenten heeft ze vorige week tijdens de workshop gevoelens, verhalen en onzekerheden uitgewisseld. ‘Maar ook de theorie: wat is stress? Heeft een student vooral tentamenvrees of podiumvrees? Want hoe close twee studiegenoten ook zijn, dat soort zaken worden niet besproken tijdens de lunch.’ 

Armoede

Gerris ziet ook studenten met armoede langskomen. ‘Als ik zoiets vertel aan mensen om mij heen, dan is de reactie: “In Nederland? Op het hbo? Dat bestaat niet”. Maar die zaken spelen wel degelijk en echt niet alleen in het mbo.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?