Terug naar overzicht

Prijs voor zelfsorterende wasmachine

Het tweetal ontving voor hun Automatic Laundry Machine een zogenoemde xplore New Automation Award. De prijs maakt onderdeel uit van een internationale ontwerpwedstrijd van het Duitse bedrijf Phoenix Contact, een grote speler op het gebied van automatiseringstechniek. Studenten uit de hele wereld konden deelnemen aan de wedstrijd. Het Avansduo kroonde zich na een aantal afvalrondes tot de beste in de categorie “Buildings”.

iPad

Dat laatste maakt meteen ook duidelijk dat het om heel wat meer gaat dan alleen een wasmachine. Oorspronkelijk had het duo namelijk het idee om een bedieningspaneel te ontwerpen waarmee je alle elektrische apparaten in huis makkelijk kunt aansturen. Kevin Hoos: ‘Het bedienen van apparaten wordt door alle uitgebreide functionaliteiten namelijk steeds moeilijker. Wij wilden één interface, bijvoorbeeld een iPad, waarmee je alles in huis simpel kunt bedienen.’

Volgens Kevin is de interface die ze hebben geprogrammeerd enigszins te vergelijken met een app op je telefoon: ‘Die bestuurt op haar beurt een computer, die weer de cd-speler of thermostaat aanstuurt. We hebben de interface zo ontworpen dat een beginnende gebruiker alleen de makkelijkste of belangrijkste functionaliteiten van de apparaten krijgt te zien. Als je ervarener bent, krijg je meer mogelijkheden. Al lerende kun je dus steeds meer bedienen.’

Huisvrouwen

Om te demonstreren hoe hun bedieningsprogramma werkt, besloot het duo ook de droom van veel huisvrouwen te ontwerpen: een automatische wasmachine. Het kolossale apparaat – ‘Het is nog een prototype’ – sorteert automatisch de was op basis van kleur of soort stof en kiest vervolgens ook zelf een wasprogramma.

Laptop

De combinatie van de simpele bediening en de wasmachine is volgens Kevin de sleutel van hun succes: ‘We hebben niet alleen de interface en de computer die alles aanstuurt geprogrammeerd, maar ook zelf een machine gebouwd. Daar was de jury volgens mij wel van onder de indruk.’

Het binnen hengelen van de New Automation Award leverde het tweetal ieder een laptop op.  Bovendien staan de mannen binnenkort in Hannover op de grootste beurs in Europa op het gebied van industriële automatisering. [CT]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Wii's en wasmachines in de T-Hal 16-03-2012

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?