Terug naar overzicht

PvdA geschokt door uitspraken Zijlstra

Gisteren meldden tien universiteits- en vijf hogeschoolbladen dat veel studenten zich laten beïnvloeden door de langstudeermaatregel. 8 procent van alle bachelorstudenten wil zelfs helemaal geen masteropleiding meer volgen, zo bleek uit de enquête onder 5.500 studenten.

Bewustere keuze

Zijlstra reageerde laconiek. ‘De langstudeermaatregel beoogt juist een bewustere studiekeuze’, zei hij. ‘Deze studenten kunnen altijd later nog besluiten of ze een masteropleiding willen gaan doen.’

Economische schade?

Daarover stelt kamerlid Tanja Jadnanansing van de PvdA vier ijzige vragen. ‘Is het beter of slechter voor de Nederlandse economie als studenten afzien van het volgen van een masteropleiding?’, wil zij van Zijlstra weten. ‘Hoeveel economische schade loopt de Nederlandse economie op door de door u gewaardeerde “bewuste keuze” van duizenden jongeren om niet door te studeren? Hoeveel werkgevers beschouwen een universitaire bachelor als een afgeronde opleiding waarmee afgestudeerden een goede baan kunnen bemachtigen? Acht u het voortijdig stoppen met een vwo-opleiding ook een “bewuste keuze” of hecht u er bij andere opleidingsvormen wel aan dat studenten ze voltooien?’

Staatssecretaris Zijlstra heeft zes weken de tijd om deze schriftelijke vragen te beantwoorden. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?