Terug naar overzicht

Zelfgemaakte boeken en jurken in Den Bosch

Studenten uit alle richtingen van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost, zowel uit Breda als Den Bosch, volgden in periode drie de minor Boek maken. ‘Visuele Redactie, zoals de minor officieel heet, bestaat al een paar jaar, maar we sluiten deze nu voor het eerst af met een echt Boekenbal’, vertelt docent Bert Creyghton. ‘Dat vonden wij een mooie, formele afsluiting voor de studenten na al het werk dat zij in hun boekproductie steken.’

Apocalyps

Er is een boekenquiz, de flesjes bier en zoutjes worden razendsnel verorberd en de meeste vrouwelijke studenten hebben een feestjurk aan. Afgesproken op Facebook, vertellen ze. De meest opvallende outfit heeft tweedejaarsstudent Beeldende Kunst in Den Bosch Claudia Lindhout. Uit een wit laken heeft ze een jurk voor zichzelf gemaakt. Met knalrood gestifte lippen en gelakte nagels is haar look toch behoorlijk Boekenbal-waardig.

‘Mijn outfit past helemaal bij mijn boek’, vertelt Claudia. ‘We moesten allemaal een boek maken rondom het thema Crisis. Mijn boek heet Apokalypse. Er staan allemaal bijbelse en mythische passages in. Het papier is zelfgemaakt en de kaft is van kaarsvet. Het boek is gemaakt met minimale middelen, net zoals mijn jurk. Na een apocalyps is er tenslotte niks meer op aarde.’

Behalve Claudia’s boek liggen op een ronde tafel alle eindwerken van de minor uitgespreid. Speciaal voor het Boekenbal zijn de twee oud-studenten Casper Herselman en Peter Korsman gevraagd om te komen jureren. Beiden studeerden op AKV|St. Joost en samen vormt het duo nu ontwerpbureau Attak . Onder andere het Avans200-logo komt uit hun pen. Aandachtig bladeren zij elk boek door.

 

Gesigneerd

De jury kiest uiteindelijk drie winnaars. Illustratiestudent Silvie Buenen wint de eerste prijs, student Beeldende Kunst Veronique van Helden is tweede. Zij ontvangen allebei een speciaal gesigneerd fotoboek dat niet in de winkel te koop is, maar dat door docent Creyghton is meegebracht. Attak stelt zelf nog een derde prijs beschikbaar en geven die aan Janneke Baltussen, ook student Beeldende Kunst. [LJ]

Meer foto's op de Facebook -pagina van Punt!

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?