Terug naar overzicht

Avansstudenten willen geen wietpas

Met de wietpas verwacht het kabinet overlast en drugstoerisme beter in de hand te kunnen houden. Vanaf 1 mei  kunnen in het zuiden van het land alleen Nederlanders met wietpas de coffeeshops nog betreden. Bij andere provincies gaat de pas op 1 januari 2013 in. Ook mogen coffeeshops vanaf die dag nog maar een maximaal aantal van 2000 leden handhaven.

Criminaliteit

‘Het invoeren van de wietpas is onzin. De criminaliteit zal alleen maar toenemen’, zegt eerstejaarsstudent Small Business & Retail Management in Breda Daniel Abrahamse. ‘Ik woon in Zuid-Holland, dus heb nog geen pas nodig.’ Maar ook na 1 januari denkt Daniel er niet aan om een pas te halen. ‘Ik wil niet geregistreerd staan als drugsgebruiker. Als ik ooit een joint wil roken, haal ik het wel uit het illegale circuit.’

Tweedejaarsstudent Commerciële Economie in Breda Maik Romme maakt het helemaal niets uit dat er een wietpas komt. ‘Als er veel overlast is door buitenlanders begrijp ik het wel.’ Toch denkt hij niet dat het een slimme zet is. ‘Het kan niet goed zijn voor het toerisme en de Nederlandse economie. Er komen nu veel mensen op af.’ Zelf zegt hij nooit een pas te gaan halen. ‘Ik rook af en toe mee met mijn vrienden. Misschien halen zij een pas, maar ik heb daar geen behoefte aan. Halen zij er geen, dan maar geen wiet.’

Minder buitenlanders

Marly de Regter denkt dat de wietpas gaat werken. ‘Door de pas blijft de cannabis in Nederland en komen er waarschijnlijk minder buitenlanders.’ De eerstejaarsstudent Accountacy in Den Bosch denkt wel dat de kans bestaat dat mensen het gaan zoeken in het illegale circuit.  

Tweedejaarsstudent Management Economie en Recht in Den Bosch Paul Bergmans vindt het geen goede zaak. ‘Het is dom, mensen vinden toch wel andere manieren om eraan te komen.’ Volgens Paul is het makkelijk om aan wiet te komen. ‘Het kan op zolder of in je achtertuin verbouwd worden.’ Of mensen de pas gaan halen weet hij niet. Dat hangt er volgens Paul van af hoe streng er gecontroleerd wordt. ‘Mensen die er echt behoefte aan hebben, zullen zich wel registreren. Ik niet, ik ben anti-wiet.’ [JP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?