Terug naar overzicht

Kunstenaars verbeelden Goethes Faust

Brabantse kunstenaars waren gevraagd voor de Dag van de Filosofie iets te maken rondom het thema ‘Twee Zielen: Faust als inspiratiebron’. Faust is het beroemde verhaal van de Duitse 18e-eeuwse schrijver Goethe. Alle disciplines mochten aan de wedstrijd meedoen en zowel kunststudenten als professionals. Er kwamen zestig inzendingen binnen.

Cum laude

Een vakjury wees zaterdag uiteindelijk twee winnaars aan. Ludwig Volbeda is pas 21, maar hij studeerde al in 2011 cum laude af aan AKV|St. Joost. Hij won in dat jaar ook de scriptieprijs van de Bredase kunstacademie. De andere winnaar, kunstenaar Theo Besemer, is met zijn 74 jaar juist een oude rot in het vak. Beiden namen 500 euro mee naar huis.

Volbeda maakte een beeldverhaal over Faust die in een rond raam staat en compleet verrast wordt door de aardgeest terwijl hij hem eigenlijk zelf heeft aangeroepen. Voor Volbeda een favoriete scène uit het verhaal. Hij zegt hierover op de website van AKV|St. Joost : ‘De aardgeest was een heel fijn karakter om te verbeelden want hij is zo dynamisch.’

Marionet

Besemer maakte een schildering op papier, getiteld Marionet voor spiegel. Het is zijn artistieke visie op Faust, namelijk de verbeelding van Faust die aan de hemelpoort staat. ‘Ik vond het spannend om Goethe weer opnieuw te lezen’, zegt hij op de website van AKV|St. Joost. [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?