Terug naar overzicht

Langstudeerboete niet van de baan

Nu het kabinet demissionair is kan de Tweede Kamer bepalen welke wetsvoorstellen een tijdje in de ijskast worden gezet en pas door een volgende regering worden behandeld. Gisteren opperde onder meer de Landelijke Studenten Vakbond dat ook de langstudeerregeling nog kan worden opgeschort.

Vanaf 2012-2013

Maar de langstudeerwet werd al een jaar geleden door de Eerste Kamer aangenomen. De wet ging per september 2011 in, al betaalden langstudeerders het eerste jaar geen boete. Dit ‘uitstel’ werd bedongen door de SGP, die de gedoogcoalitie aan een meerderheid moest helpen in de Senaat. In de wet werd opgenomen dat langstudeerders vanaf studiejaar 2012-2013 3.000 euro extra collegegeld moeten betalen.  

De Nijmeegse hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert is er stellig over. 'De wet is al aangenomen, dus dan valt er niets meer op te schorten. Het enige wat je kunt doen is een nieuw wetsvoorstel schrijven. Dat zou het demissionaire kabinet in theorie kunnen doen, maar in de praktijk gebeurt dat niet.'

Wet wijzigen

Ook de Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens bevestigt dat de langstudeerboete alleen van tafel kan door de wet te wijzigen. 'Maar dat kost de overheid alleen maar geld. Ik geloof zelfs niet dat een nieuw kabinet de boete weer gaat afschaffen. Die boete is gemeengoed aan het worden en er moet bezuinigd worden.' [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?