Terug naar overzicht

Oud-kunststudenten gaan over de ‘rooie’

Cadmiumrood, appeltjesrood, ossenbloedrood, mahonierood, Engels rood, bordeauxrood, kersenrood, ijzeroxiderood, oranjerood… Het project waarmee rENs, zoals het duo zich noemt, op de beurs staan, draait maar om één ding : de kleur rood. ‘Wij denken allemaal vooral in vormen’, legt Renee Mennen uit in het Eindhovens Dagblad. ‘Maar hoe zou het zijn als je dat inruilde voor kleur? Hoe mooi zou het zijn als je een winkel helemaal in één kleur maakt?’

Kleurbad

Het duo koos unaniem voor de kleur rood. Vervolgens verzamelden de twee ontwerpers oude, nog in goede staat verkerende, kleding en gaven die een kleurbad. Mennen: ‘Alles gaat in een enorme pan met rode kleurstof. En dan maar roeren. Het heeft iets weg van een alchemist die aan het werk is en dat maakt het voor ons extra boeiend. Wij houden van dat ambachtelijke.’

Hun omgeving heeft het project inmiddels omarmd. Kennissen en vrienden sturen het designtweetal massaal hun tweedehands kleren op. ‘Dan krijg je niet alleen een kledingstuk, maar er zit er ook een verhaal bij,’ zegt Mennen. Nog een aardigheidje: de kleding wordt gelabeld, genummerd en er zijn plannen voor een track and trace-systeem. Mennen: ‘Dan kun je zien waar jouw kledingstuk naartoe gaat.’

Kopje Kopje

Renee en Stefanie bundelden hun krachten al in hun studententijd. Hun samenwerking leidde tijdens de minor Technisch porselein tot het ontwerp van Kopje Kopje.  Hun keramieken creatie kwam binnen no time terecht in tijdschriften als ELLE Wonen, Eigen Huis & Interieur, Vogue Australië en bladen uit Rusland en Engeland. Mede als gevolg daarvan gingen al meer dan duizend Kopje Kopjes over de toonbank.

Met hun Kopje Kopje is rENs te zien op de tentoonstelling Toen.Nu.Toekomst, over de 200-jarige historie van Avans, die de hele maand april op Avans in Tilburg staat. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?