Terug naar overzicht

Avansstudenten worden survivalexperts

Door een grootschalige overstroming staat half Brabant onder water. In het getroffen gebied ligt ook je eigen huis, het water komt tot halverwege de lambrisering. Uit veiligheidsoverwegingen zijn alle elektriciteitscentrales buiten werking gesteld en komt er geen water meer uit de kraan. Supermarkten zijn onbereikbaar. Kortom, geen elektriciteit, geen voedsel en geen water. Op dat moment draait alles om urban survival. Hoe red je jezelf tijdens een crisissituatie in je eigen huis?

Losse wc-bril

Om dat te leren, werden elf studenten donderdag gedropt in de Hilversumse middle of nowhere. Plaats van overnachting was een oud leegstaand pand dat was bezaaid met afval. ‘Ik vond ergens zelfs een losse wc-bril’, vertelt Carolyn Schipper, het enige meisje in het survivalgezelschap. ‘We zijn twee uur bezig geweest met het schoonvegen van het huis. Het is wel zo prettig dat je kunt slapen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er een spin over je lichaam kruipt.’

Belangrijk was verder om meteen te zorgen voor vuur, –  ‘We kregen lessen hoe we dat konden maken met een vergrootglas, vuursteen, vuurstaal of lucifers’ – het zuiveren van water en het maken van een toilet. Aan dat laatste sleutelde Carolyn mee. ‘In het bos groeven we een diep gat en daarboven plaatsen we tussen twee bomen een plank waar je op kon zitten. Meer was het niet.’

Chloor in plantenspuit

Onderdak, check. Voedsel, check. Toilet, check. Maar in crisissituaties is dat soms niet voldoende. Carolyn: ‘Je kunt ook te maken krijgen met mensen die bijvoorbeeld uit zijn op je watervoorraad. Dat werd in het weekend een paar keer in scène gezet. We leerden hoe je je kunt verdedigen met geïmproviseerde wapens – bijvoorbeeld een sleutel tussen je knokkels of chloor in een plantenspuit – maar vooral ook hoe je met zulke mensen onderhandelt of ze kalm krijgt.’

Blikjes zalm

Carolyn is na de twee dagen survivallen vol lof: ‘Het was heel realistisch. Mocht er zich ooit een crisis voordoen dan kan ik mezelf wel een paar dagen redden. Niet zozeer omdat ik bijvoorbeeld zelf vuur kan maken. Het belangrijkste is dat je er op bent voorbereid. Ik ga deze week meteen een paar blikjes zalm en heel veel drinkwater inslaan, haha.’

Voor vrouwelijk Avans heeft de student nog wel een boodschap: ‘Ik hoop wel dat er de volgende keer meer meisjes aan de cursus deelnemen, want ook die moeten zichzelf kunnen redden.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?