Terug naar overzicht

Battle of the Bands: verrassend veelzijdig

Aan Stout! , de band van de Tilburgse studentenvereniging Totus, de eer om de avond af te trappen. Stout! deed vorig jaar ook al mee en is sindsdien duidelijk gegroeid. Toch moest de band even warm draaien. Helaas kregen zij, net als andere bands, maar een half uur speeltijd. Net als de band echt op dreef is met Duffy’s ‘Mercy’ en ‘Zombie’ van The Cranberries zit hun tijd er op.

Seks en rock n'roll

Speelde Stout! vooral ingetogen en af en toe zelfs breekbaar, de mannen van het Dordrechtse Speakerpunch komen om te overdonderen. De band met daarin NHTV-student Stefan Lugtigheid op gitaar ademt rock n’roll. Ook de seks is niet ver weg getuige songtitels als ‘Bukkake’ en de bewegingen van de zanger. Speakerpunch maakt er een hele show van en het publiek laat zich zeker inpakken door de eigen nummers. Door af te sluiten met ‘Gaybar’,  een cover van Electric Six, gaat voor de eerste keer deze avond het dak van de Mezz er spreekwoordelijk af. Speakerpunch is klaar voor festivals als Zwarte Cross of het voorprogramma van Peter Pan Speedrock, maar wellicht zijn ze iets te hard voor een plek op het HBO Intro Festival?

Dreunende beats

Ook Chasing Statues gaat dit jaar op voor een herkansing. Vorig jaar wist de band rondom enkele studenten Communication en Multimedia Design in Den Bosch niet door te dringen tot de finale. Ook nu komt de band tekort ten opzichte van de andere kandidaten. Het zit ze ook niet mee. Zo weigert de computer af en toe te doen wat er gevraagd wordt en bij een band die naast live-muziek steunt op dreunende beats is dat echt een manco. Ook de zang is niet altijd even goed te horen in de zaal. Het gegooi met gitaren en het springen van de bandleden zorgt daarentegen wel voor een echte show. En hoewel de band van te voren aankondigt totaal geen covers te spelen lijkt het laatste nummer verdacht veel op een rockbewerking van 2 Unlimited’s ‘No Limit’.

Inhaken en meezingen

Net als Chasing Statues heeft ook de Blackhill Bandits een hoog CMD-gehalte. Maar liefst drie leden van de zeskoppige band studeren bij Avans in Breda. Langzamerhand is de Mezz aardig vol gelopen en de Blackhill Bandits maken hier goed gebruik van door mensen op te roepen vooral in te haken en mee te zingen. Het publiek wordt getrakteerd op een primeur:  een prachtige cover van ‘Little Lion Man’(Mumford & Sons). Ook ‘Stand Our Ground’,  origineel van Flogging Molly,  wordt gretig ontvangen in de zaal. Blackhill Bandits zet een sympathieke show neer en zorgt voor blije gezichten in de zaal.

Perfecte afsluiter

Op Cher Werner, vierdejaarsstudent International Business & Management Studies, rustte deze avond een zware taak.  De basgitarist van zijn band, Jacuzzi, kon er vanwege omstandigheden niet bij zijn, dus hij moest maar bassen in plaats van gitaar spelen. Werner is blijkbaar multi-instrumentaal want op een muzikaal slippertje is hij niet te betrappen.  Jacuzzi is zo’n band die alles tot in de puntjes verzorgd heeft. Naast matching shoes voor alle bandleden moest er voor aanvang van de Battle ook nog even andere kleding opgehaald worden want alle bandleden van Stout! waren in het rood en dat waren zij ook van plan. Jacuzzi is verder de perfecte afsluiter van een bandstrijd. Het swingt de pan uit. Er worden grapjes gemaakt. Het publiek klapt en doet mee. En spotten we daar niet DIF-medewerker Serkan op gitaar?

Dan is het uur van de waarheid aangebroken. Welke twee bands gaan door naar de stemronde op Facebook ? De jury is er snel uit, vanaf morgen 12.00 uur kan iedereen zijn stem uitbrengen op Blackhill Bandits of Jacuzzi. De uiteindelijke winnaar van deze poll staat op 13 september op het HBO Intro Festival in Breda. [AR]

Bekijk ook de uitgebreide fotoreportage op Facebook!

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?