Terug naar overzicht

‘Hoorcolleges niet afschaffen!’

‘In tegendeel; goed #hoorcollege is van alle tijden!’, twittert @lucindavanewijk. ‘Zou jammer zijn, want HCs vind ik juist ook leuk om te geven’, zegt @paulboselie. ‘Ooit colleges van Maarten van Rossem of Feynman gevolgd?’, vraagt @jaspervankuijk zich af. ‘Wat een onzin!’, schampert @FloorMeijer.

Ouderwets onderwijs

Ze reageren allemaal op een bericht in de Volkskrant over twee Amerikaanse medici die hoorcolleges liever zouden afschaffen. ‘Studenten worden vandaag op ruwweg dezelfde manier onderwezen als toen de gebroeders Wright nog aan het eerste vliegtuig sleutelden’, citeert de Volkskrant uit hun artikel in het New England Journal of Medicine.

Het is een oude discussie. Studenten steken misschien niet zoveel op van hoorcolleges, maar bijna iedereen weet zich nog wel een paar geweldige colleges te herinneren die diepe indruk hebben gemaakt.

Voor en tegens

De Volkskrant kent de voor- en tegenargumenten ook. Het ochtendblad verwijst naar het probleem gestuurd onderwijs, dat al dertig jaar geleden aan de Universiteit Maastricht werd ontwikkeld als alternatief voor hoorcolleges. Maar ook de Twentse hoogleraar onderwijsinnovatie Jules Pieters komt aan het woord, die hoorcolleges 'kosteneffectief' noemt. ‘Het organiseren van practica en werkcolleges kan uiteindelijk wel eens minder efficiënt zijn’, zegt hij. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?