Terug naar overzicht

Verregaande samenwerking zuidelijke kunstopleidingen

‘In houtskool’ schetsen de kunsthogescholen wat ze gedaan hebben sinds ze vorige zomer aankondigden dat ze opleidingen met weinig perspectief op werk kleiner en selectiever zullen maken. Staatssecretaris Zijlstra reageerde daar destijds positief op, maar waarschuwde dat de kunstopleidingen het geld dat ze met deze reductie besparen alleen mogen houden als ze goed samenwerken.

Duidelijkheid

HBO-raadvoorzitter Thom de Graaf heeft de plannen eergisteren aangeboden aan demissionair staatssecretaris Zijlstra. In juni moet er duidelijkheid komen over de financiële consequenties. In de loop van volgend studiejaar moeten de plannen voor de overige kunstdisciplines klaar zijn.

Bureau Zuid

Fontys Hogescholen, Zuyd Hogeschool, Avans Hogeschool en de Design Academy lijken het verst gevorderd. Wie daar autonome beeldende kunst of vormgeving wil studeren, meldt zich straks aan bij ‘Bureau Zuid’.

Expertise delen

In de Randstad gaan Codarts Rotterdam en de Hogeschool der Kunsten Den Haag intensief samenwerken. En binnen de Hogeschool Rotterdam zullen de kunstopleidingen expertise delen met andere bacheloropleidingen als mediatechnologie, informatica en industrieel productontwerpen.

De Hanzehogeschool Groningen draagt de masteropleiding theatervormgeving over aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Bovendien gaan beide instellingen hun bacheloronderwijs zodanig afstemmen dat het aansluit op de masteropleidingen van beide instellingen.

Conservatoria

Ook de negen conservatoria hebben knopen doorgehakt. Zo zal het Conservatorium Maastricht zich de komende jaren profileren op samenspel in klassiek en jazz en het Fontys Conservatorium Tilburg op de crossover tussen klassiek, lichte muziek en pop. Beide instellingen gaan vaker studenten naar elkaar doorverwijzen.

Ook de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Randstad gaan hun aanbod beter afstemmen. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?