Terug naar overzicht

Avans verdeeld over kansen Oranje

Uit de poll op de website van Punt blijkt dat 50,5 procent van de respondenten van mening is dat de ploeg van Bert van Marwijk kansloos is tegen Duitsland en Portugal. De overige 49,5 procent gelooft nog wel in winst op Duitsland en Portugal. In totaal hebben tweehonderd mensen hun stem uitgebracht.

Voorspelling

Jonathan van Melle, docent bij de Avans School of International Studies (ASIS) haalde in december het nieuws met zijn voorspelling dat Oranje in de poulefase zou sneuvelen. Drie jaar geleden ontdekte de docent een patroon in de prestaties van verliezend WK-finalisten. Bij het EK dat twee jaar later gespeeld werd, kwamen deze teams niet door de voorrondes heen. ‘Drie jaar geleden bij het EK dacht ik dat Frankrijk door zou gaan, omdat het een sterke ploeg had. Maar dat was niet zo. Toen ben ik dit allemaal na gaan zoeken’, zei hij eerder in Punt .

Volgens Van Melle is het geen toeval, maar een patroon. ‘In 2004 won Duitsland niet van Letland en de vorige keer won Frankrijk niet van Roemenië. Het ligt dus niet aan de loting. Los van de poule wordt er dus een slecht EK gespeeld.'

Van Marwijk niet onder de indruk

De voorspelling werd in december in Studio Voetbal besproken met Bert van Marwijk. Die was niet erg onder de indruk. Vanavond weten we wie zijn gelijk gaat halen: Avansdocent Jonathan van Melle of bondscoach Bert van Marwijk. Overigens hoopt Van Melle dat Oranje doorgaat. 'Ik ben een enorme supporter, daarom ben ik hier ook al acht maanden mee bezig.' [AR]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?