Terug naar overzicht

CDA: lager collegegeld techniekopleidingen

Vorige week verweet CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma-Buma de PvdA nog dat die met haar voorstel om het collegegeld voor technische studies af te schaffen aan het potverteren sloeg. Typisch iets voor de socialisten, vond hij. 'Wie gaat dat betalen?'

Variatie in collegegelden

Maar nu staat in het gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma van het CDA dat er meer variatie in collegegelden moet komen. 'Verlaging van het collegegeld kan bijvoorbeeld ingezet worden voor technische opleidingen en lerarenopleidingen voor die vakken waar een tekort is of dreigt.' Hoe het CDA dit wil financieren is niet uitgewerkt. Mogelijk gebeurt dit met het hogere collegegeld voor 'bijzonder excellente' opleidingen. Die mogen van de christendemocraten juist duurder worden.

Verder wil de partij meer selectie van studenten vóór ze aan een opleiding beginnen. Zo mogen straks alleen nog 'de allerbeste studenten' een lerarenopleiding volgen van het CDA. Want: 'het onderwijs is zo goed als de leraar in de klas'.

Basisbeurs

Het CDA schrijft verder dat ze de basisbeurs voor bachelorstudenten wil behouden. Dat bevordert de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en voorkomt hoge studieschulden.

Het verkiezingsprogramma moet nog worden goedgekeurd door het CDA-congres eind deze maand. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?