Terug naar overzicht

EVC-centrum Avans voldoet aan eisen

Dankzij de erkenning van ‘elders verworven competenties (evc)’ zouden mensen makkelijker vrijstellingen kunnen krijgen om dan in een mum van tijd een hbo-diploma te behalen. Maar volgens de Onderwijsinspectie is dat voor een groot deel geflopt.

Transparant

Het EVC centrum van Avans is deze maand wel positief beoordeeld door de NQA. ‘Al onze meetinstrumenten zijn goed’, vertelt Jolanda van Bentum van het EVC. ‘We zijn nog scherper gaan omschrijven hoe we tot een oordeel komen. Die rapportage moet transparant zijn en te lezen voor externe partijen.’

Gedeeltelijke erkenning

De Onderwijsinspectie constateert dat soms in het EVC-document staat dat een kandidaat een bepaalde vaardigheid ‘gedeeltelijk’ beheerst. Daar heb je niets aan, vindt de inspectie, want er staat niet bij welk gedeelte wel en niet beheerst wordt. ‘Bij Avans kennen we geen gedeeltelijke erkenning. Je beheerst iets wel of niet op een bepaald niveau’, reageert Van Bentum.

Ongeveer zestig mensen per jaar doorlopen bij Avans een EVC-traject. ‘Dat zijn er niet zoveel. Het heeft ook te maken met de crisis. Voor een EVC-traject moet je betalen, ik kan me zo voorstellen dat mensen daar nu op bezuinigen’, zegt Van Bentum. [AR]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

'Ervaringscertificaten slaan nergens op' 27-06-2012

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?