Terug naar overzicht

Geen mastereis bij verlenging contracten

Alle hogescholen en universiteiten in Nederland moeten door middel van zogenoemde prestatieafspraken aantonen hoe ze de kwaliteit van het onderwijs gaan verbeteren. Een van de eisen vanuit de overheid is dat het aantal docenten met een masterdiploma wordt opgeschroefd. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft het College van Bestuur besloten om alleen nog docenten met een masterdiploma aan te nemen.

‘Maar geldt dat ook voor medewerkers met tijdelijke contracten?’, wil AMR-docentlid Jacques Pijnappels weten. ‘Ik heb collega’s zonder masterdiploma die, toen ze hier werden aangenomen, uitzicht hadden op een vaste aanstelling. Maar door de prestatieafspraken zien ze die nu als sneeuw voor de zon verdwijnen.’

Lopende contracten

Volgens Paul Rüpp zit de prestatieafspraak echter anders in elkaar: ‘We hebben tegen de directies van academies gezegd dat iedere docent die wordt aangenomen een master moet hebben. Maar wat betreft lopende contracten is die eis niet gesteld.’

‘Bovendien’, vult Rüpp aan. ‘Een directeur zal nooit afscheid nemen van een goede docent, alleen omdat die docent geen master heeft. Dan moet er nog meer aan de hand zijn. Ik kan me wel voorstellen dat een directie zo’n docent een mastertraject aanbiedt. Als diegene dat om bepaalde redenen vervolgens niet wil ingaan, is het een ander verhaal.’

Dingen overbrengen

Martin Spierings, voorzitter van de AMR, zet vraagtekens bij de hele afspraak: ‘Is een mastertitel wel zo zaligmakend? Het gaat er ook om of een docent dingen kan overbrengen.’ Hans Dona van de Raad van Toezicht is het tijdens de vergadering eens met de kritiek. ‘Maar’, zegt hij. ‘Uit onderzoek is wel gebleken dat hoe hoger de graad van de docent, hoe hoger de kwaliteit van het onderwijs. Die twee dingen hangen dus wel duidelijk samen.’

Volgens Paul Rüpp draait ook niet alles om de mastertitel: ‘We vinden als CvB ook dat er moet worden gekeken naar de werkervaring die iemand heeft, naar zijn didactische vaardigheden en naar zijn kennis van ict. Als een docent die overige drie heel duidelijk heeft, maakt hij toch kans om aangenomen te worden. Bij Sociale Studies in Den Bosch is laatst nog iemand aangenomen die geen master had. Dus het kan wel.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?