Terug naar overzicht

Hbo-raad: ‘We werken hard aan verbetering’

Vorige week stuurde de hogescholenvereniging een uitgebreide brief naar demissionair staatssecretaris Zijlstra over de ‘voortgang’ van de prestatieafspraken. De hogescholen schrijven dat ze onverminderd ambitieus zijn en hard werken aan het verbeteren van hun onderwijs. Allen willen ze beter opgeleide docenten en minstens twaalf uur college per week voor hun eerstejaars.

Waarschuwing

Maar de hogescholen waarschuwen dat het niet eenvoudig zal zijn om het studiesucces in korte tijd te verbeteren. Als het niveau van opleidingen omhoog gaat, wordt het voor studenten juist moeilijker om te slagen. De instellingen verwachten pas vanaf studiejaar 2014-2015 extra eisen te mogen stellen aan studenten. Ook maken ze zich zorgen dat de mbo-opleidingen worden ingekort en het niveau van instromende mbo’ers omlaag gaat.  

Deze week bleek uit een overzicht van de HBO-raad dat het studiesucces in het hbo verder is afgenomen. Van de zes studenten die aan een vierjarige hbo-opleiding beginnen, valt er binnen een jaar eentje uit en wisselt er één van opleiding. Na vijf jaar hebben maar drie van de zes een diploma op zak. Verder maakt een kwart van de havisten een verkeerde studiekeuze. Voor mbo’ers en vwo’ers gaat het om één op de zeven. [HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?