Terug naar overzicht

Krabbel tegen gewapende regimes

De handtekeningenactie maakt onderdeel uit van de contest Holland’s Next Top Lobbyist, een initiatief van de organisaties Amnesty International, Oxfam Novib & IKV Pax Christ. Jongeren kregen de opdracht om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor een sterk wapenhandelverdrag. Bovendien moesten deelnemers een origineel plan uit de hoge hoed toveren om hun verzamelde krabbels aan te bieden. Bo liet al haar negentig concurrenten achter zich en won daarmee de reis naar New York.

Warlords

Tijdens de VN-top gaat Bo samen met de eerder genoemde organisaties lobbyen voor een sterk wapenhandelverdrag. Een dergelijk verdrag moet ervoor zorgen dat de wereldwijde wapenhandel transparanter wordt. Dat maakt het voor regimes, warlords en terroristische organisaties moeilijker om aan wapens te komen. ‘Momenteel sterft er elke minuut iemand door gewapend geweld’, illustreert Bo het belang van het verdrag. ‘Dat moet veranderen.’

De ruim achthonderd handtekeningen haalde Bo vooral op door haar petitieformulieren mee te nemen naar Xplora en in de trein. Ze moest redelijk wat groepen studenten overtuigen van het belang van het verdrag: ‘Sommige studenten waren heel kritisch, maar daarna tekenden ze vaak alsnog. Er waren misschien twintig studenten die geen handtekening wilden zetten.’

Voedselindustrie

Bo deed vooral mee aan de wedstrijd vanuit idealisme: ‘Ik wil de wereld graag mooier achterlaten. Zoiets als een handtekening zetten in de hoop hiermee de druk op wereldleiders te vergroten, dat is toch niet zo’n moeite?’ Ze heeft ondertussen haar oog al laten vallen op een volgend lobby-project: ‘In de voedselindustrie kan nog zoveel worden verbeterd.’

De Bossche student heeft sowieso een drukke zomer voor de boeg. In augustus vliegt ze naar Peru voor een fairtrade project. ‘Ik ga alleenstaande moeders helpen hun afzet te vergroten en daarmee hopelijk meer banen te creëren.’

Zelf ondertekenen

Bo Cornelissen doet vanaf Twitter verslag van haar belevenissen. Wil je ook de Nederlandse regering én de regeringsleiders van alle overige VN-lidstaten oproepen voor een sterk wapenhandelverdrag. Tot 27 juni kun je op www.controlarms.nl het verdrag ondertekenen. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?