Terug naar overzicht

NS beboet om schending privacy studenten

4fd9b852.ntvvar sMessageCharset = “UTF-8”;

De NS miskent de maatschappelijke onrust over het bewaren van reisgegevens 'volledig', stelt de privacywaakhond CBP. Het college spreekt van een 'grote mate van inbreuk op de levenssfeer van de reizigers'. 

Gegevens vernietigen

Al een jaar geleden had het CBP de NS gewaarschuwd dat het bedrijf de reisgegevens van studenten niet langer dan twee jaar mocht bewaren. De NS moest de gegevens voor december 2011 vernietigen, anders zou er een dwangsom volgen.  

De NS beperkte zich tot het anonimiseren van de reisgegevens. Maar dat ging het CBP niet ver genoeg. Reizigers konden namelijk indirect toch worden geïdentificeerd, zodat hun reisgedrag voor langere tijd kon worden gevolgd. 

Uiterste bewaartermijn

Het CBP meldt dat de NS nu alsnog de uiterste bewaartermijn heeft ingevoerd en alle reisgegevens ouder dan 24 maanden heeft vernietigd. Ook de verschuldigde dwangsom is betaald. 

Al in februari 2010 dienden enkele rechtenstudenten een klacht tegen de NS in bij het CBP wegens schending van hun privacy. Het is overigens niet duidelijk waar NS de reisgegevens voor gebruikt. Delen van het CBP-besluit zijn zwart gemaakt omdat de informatie '(bedrijfs)vertrouwelijk' zou zijn. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?