Terug naar overzicht

‘Op woensdagen wint Duitsland vaker’

Wie hoop put uit gegevens uit het verleden zal een zucht geslaakt hebben toen Jonas Eriksson werd aangesteld als scheidrechter voor de EK-wedstrijd Nederland – Duitsland. De Zweedse leidsman heeft bruin haar. Oranje won namelijk nog nooit van de Oosterburen met een kale of grijsharige arbiter en maar één keer met een blonde. Bij een scheidsrechter met bruin haar zegevierde Oranje zes keer, tegenover vier Duitse overwinningen.

Kaal

Het is slechts één van de statistieken die Bart Corré de afgelopen twee maanden verzamelde voor zijn afstudeerwerk. ‘Ik begon met feiten opzoeken over alle 38 duels tussen Nederland en Duitsland die sinds 1910 zijn gespeeld’, vertelt hij tegenover Brabants Dagblad. ‘Toen wilde ik het leuker maken met feiten zoals wie een wedstrijd wint wanneer een scheidsrechter kaal is of een bepaald sterrenbeeld heeft.’

Bart koppelde de wedstrijduitslagen uit het verleden ook aan het land waar werd gespeeld, de dag van het jaar, de maand, het seizoen en het tijdstip op de dag. Zo won Duitsland vaker van Nederland als er op woensdag werd gespeeld, maar is het Nederlands elftal ’s avonds beter in vorm. Onderlinge ontmoetingen in juni werden door beiden landen zes keer gewonnen.

Winkans

Over wie er gaat winnen, geven de statistieken geen duidelijke uitkomst, maar de kans is in ieder geval groot dat er wordt gescoord. Bart: ‘Gemiddeld wordt er in de wedstrijden 3,63 keer gescoord. Het zou voor ons alleen niet gunstig zijn als Duitsland de eerste goal maakt, want dan zou de winkans voor Nederland nog maar 10 procent zijn.’

En voor wie snakt naar een plaspauze: tussen de 56e en 64e minuut werd er nog nooit gescoord. Dat is op basis van de statistieken dus het meest geschikte moment voor een bezoek aan het toilet.

Overigens draait het werk van de vierdejaarsstudent in de eerste plaats om de vormgeving. Klik hier om de dertig pagina’s tellende krant online door te bladeren. Grote kans bovendien dat u Bart en zijn afstudeerscriptie vanavond door het beeld ziet flitsen. Zijn statistieken hebben inmiddels namelijk ook vaderlandse media als NOS en Omroep Brabant bereikt. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?