Terug naar overzicht

Roofdier gespot in Avanstuin

‘Een paar weken terug zat-ie ’s ochtends vlakbij de noodlokalen’, vertelt Jasper van Rosmalen, gelegenheidsvossenspotter en docent bij de Academie voor Industrie & Informatica. ‘Sindsdien heb ik ‘m tijdens colleges in de noodlokalen een paar keer voorbij zien komen. Volgens mij voelt hij zich aardig op z’n gemak.’

Natuurreservaat

Dat de vos zich thuis lijkt te voelen, is op zich niet zo vreemd. Het roofdier loopt al een tijdje rond in de omgeving van Avans. In mei zagen de ‘buren’ bij de Hoge Agrarische Hogeschool de vos al in hun tuin rondscharrelen. Waarschijnlijk is het dier afkomstig uit natuurreservaat de Moerputten, dat aan de andere kant van de Vlijmenseweg ligt, en maakt hij zo nu en dan een uitstapje naar de Onderwijsboulevard.

Van Rosmalen kan de bezoekjes wel waarderen: ‘Het is toch gaaf dat je hier een wild dier kunt spotten? Al moet je het natuurlijk niet zien als een hond die je kunt aaien. Volgens mij heb je namelijk aardig wat vossen met hondsdolheid.’ Maar bang hoeven we niet te zijn, verzekert expert Jaap Mulder van de Zoogdierenvereniging: ‘Vossen zijn veel banger voor ons dan wij voor hen.’

Afval

Volgens Mulder komt het geregeld voor dat vossen rondlopen in steden: ‘Ze hebben door de jaren heen ontdekt dat de omgeving van de mens een uitstekend leefgebied is. Normaal gesproken leven ze van muizen, konijnen of kleine vogels; maar het afval van mensen kan een extra bron van voedsel zijn.’

Dat laatste verleidt docent Van Rosmalen nog tot een kritische opmerking: ‘Dat die vos hier rondloopt, is misschien wel een teken dat we onze rotzooi wat beter moeten opruimen.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?