Terug naar overzicht

Behoefte aan ‘biobased’-hbo’ers

In veel van de door LEI Wageningen onderzochte sectoren, waaronder chemie, farmacie en agro & food, bestaat nu al een tekort aan technisch geschoold personeel. De verwachting van de door de onderzoekers bevraagde bedrijven is dat het tekort de komende jaren zal gaan toenemen. Steeds meer bedrijven werken namelijk aan vervanging van fossiele grondstoffen door biomassa.

Geen behoefte aan specialisten

Een opvallende conclusie van de arbeidsmarktverkenning is dat bedrijven geen behoefte hebben aan biobased specialisten, maar aan vakmensen die in staat zijn om samen te werken met andere specialisten. Biobased moet onderdeel uitmaken van de bestaande opleidingen.

In het onderwijs moet er aandacht worden besteed aan typen biomassa en potentiële verwerkings-methoden, maar ook aan de logistieke en (bedrijfs)economische aspecten van biobased bedrijvigheid.

Speerpunt Avans

Avans heeft biobased als een van de speerpunten genomen voor de komende jaren. De Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu biedt een major aan op dit gebied en heeft een expertisecentrum opgericht rondom biobased economy.

Het onderzoek van LEI Wageningen UR is hier digitaal te vinden. [AR]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Plantaardige processen kern van nieuw Expertisecentrum 25-01-2012  

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?