Terug naar overzicht

Gekozen uit 588 sollicitanten

Werken bij de overheid klinkt niet echt sexy. Vanwaar de keuze?

‘Dat stoffige beeld dat mensen hebben van de overheid klopt maar gedeeltelijk. Misschien heb je er wel mensen die de tijd tot hun pensioen uitzitten, maar die heb je overal. Ik heb stage gelopen bij de gemeente Etten-Leur en daar was mijn werk juist heel dynamisch. Ik had af en toe een vergadering, maar trok er ook op uit om te praten met bewoners.’

In totaal waren er 588 sollicitanten. Waarom ben jij daar uit gekozen?

‘Ze waren op zoek naar jonge, goede netwerkers met sociale vaardigheden die zelf initiatief nemen. Misschien wel om voor vernieuwing te zorgen, om een frisse wind te laten waaien. Ik denk dat het wel in mijn voordeel spreekt dat ik op mijn opleiding goed heb leren reflecteren. Tijdens mijn traineeship is het de bedoeling dat ik veel leer, daar helpt die competentie bij. Ze waren daarnaast denk ik op zoek naar een gevarieerde groep. Tussen de andere trainees zitten bijvoorbeeld veel universitair afgestudeerden in Rechten of Bestuurskunde.’

Hoe ging de sollicitatie in zijn werk?

‘In totaal waren er vier rondes. Na het opsturen van je brief en cv, kreeg je een persoonlijkheidstest thuisgestuurd die je moest invullen. Ronde twee was een speeddate met allerlei managers. Daarna volgde een capaciteiten- en een persoonlijkheidtest, waarbij je getoetst werd op rekenen, ruimtelijk inzicht en taal. Maar ook op werkstijl, karakter en ambitie. Tot slot kreeg je nog een casus voorgelegd waar je binnen een uur een plan voor moest verzinnen en daarna volgde het sollicitatiegesprek. Als dat allemaal goed is gegaan, ben je trainee.’

Heeft het ook geholpen dat je ooit hebt gewerkt als model?

‘Dat denk ik wel. Vroeger verzweeg ik dat vaak. Zo van: “Ik ben niet alleen een modepopje, ik kan veel meer.” Maar dat heb ik nu niet meer. Het was zelfs een plus op mijn cv. Niet zozeer dat ik model en presentatrice ben geweest, maar wel dat ik drie jaar in Italië heb gewoond en gewerkt. En het daar in mijn eentje heb gered. Dat is een stuk buitenlandervaring die maar weinig mensen hebben.’

Hoe zien de komende twee jaar eruit?

‘Ik ga drie keer acht maanden aan de slag bij verschillende overheden. Maar ik weet nog niet wat ik precies ga doen en waar. In de casus tijdens de sollicitatie kwam je terecht op de afdeling veiligheid van een gemeente. In een bepaalde wijk heerste een groot gevoel van onveiligheid. Daar moest je dan een plan voor bedenken. Zulke projecten kun je dus krijgen.’

Maar eerst vakantie?

‘Ja, dit is waarschijnlijk mijn laatste lange vakantie, dus daar ga ik goed van genieten. En een beetje mijn huis op orde brengen. De sollicitatieperiode liep namelijk tegelijk met het afstuderen, dus mijn huis is ook één grote chaos.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?