Terug naar overzicht

Mbo’ers maken roosterapp bij Avans

Het doorstroomprogramma is een aansluitingstraject dat de mbo-studenten uitvoeren ter voorbereiding op hun studie op het hbo. ‘We proberen de hoge drempel naar het hbo voor deze leerlingen te verlagen’, zegt Jos Mulder, docent Technische Informatica (TI) bij Avans.

Gebruiksvriendelijk

De gemaakte roosterapp zou voor leerlingen van Zoomvliet College een gebruiksvriendelijke en snelle manier kunnen zijn om op elk gewenst moment roosterinformatie tot hun beschikking te hebben. Afgelopen donderdag presenteerden de studenten hun resultaat.

Docenten van het Zoomvliet College zijn erg trots op hun studenten. Ook Avansdocenten zijn verrast door het resultaat: ‘Wij zijn hier ingestapt als experiment om eens te kijken wat de mbo'ers op dit niveau kunnen. De leerlingen hebben eigenlijk al onze verwachtingen overtroffen’, zegt Mulder.

Eigen initatief

Verschillende groepen hebben onafhankelijk de opdracht uitgevoerd. Mulder: ‘Op eigen initiatief hebben twee groepen hun bevindingen gebundeld. Dat resulteerde in een complete app waarbij ook actuele roosterwijzigingen zijn verwerkt. Het is natuurlijk een pilot maar hij werkt prima.’  

De app heeft een algemene basis dus hij zou volgens Mulder ook gebruikt kunnen worden voor een Avans-roosterapp. Die zijn er al een aantal ontwikkeld door Avansstudenten en een enkele docent, maar bleken tot op heden geen denderend succes.  
 
Mulder denkt dat de grootste ergernis van studenten is dat de actuele roosterwijzigingen niet worden doorgevoerd. En dat is dan ook gelijk het grootste pluspunt van de app van de studenten mbo-ICT: ‘ Hij lijkt op de app van de NS, die constant wordt geupdate vanwege spoorwijzigingen en vertragingen.’  

Masterclasses

De TI-docent geeft ook aan dat Avans in de toekomst dit traject zeker verder wil gaan uitbouwen. ‘We hebben dit onderwijs ontwikkeld om het uiteindelijk als een masterclass aan te kunnen bieden. Voor mbo-studenten maar ook bijvoorbeeld Technasium, een onderwijsstroom voor havo en vwo-scholieren met een technisch profiel.’ [SD] 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?