Terug naar overzicht

Studenten lossen geluidsoverlast op

De twee vierdejaarsstudenten, die beiden momenteel afstuderen op Architectuur, werden via hun docent Ella Braat gekoppeld aan de stichting Ateliers Tilburg. Die beheert diverse panden in en rond Tilburg en verhuurt zo onder andere ateliers aan kunstenaars. ‘Zo hebben ze ook een pand aan het Wilhelminapark’, vertelt Ferry. ‘Een oud gebouw dat helemaal gerestaureerd is en waarin nu acht kunstateliers huizen.’

Dramatisch

De acht gebruikers van het gebouw hebben echter behoorlijk last van elkaar. Ferry: ‘Boven en naast elkaar werken daar schilders, een architect, een fotograaf, iemand die werkt met keramiek, iemand met een kookstudio. Zij horen werkelijk alles van elkaar, niet alleen de herrie van apparaten, maar elk telefoongesprek en elk muziekje. Ze horen ieder klein geluid.’

Ferry en Edwin spraken met de gebruikers en deden testen in het gebouw met decibelmeters, maar hun eigen oren vertelden al genoeg: ‘Qua gehorigheid was het dramatisch.’ Opvallend genoeg heeft het pand vorig jaar nog een grote renovatie gehad. Ferry: ‘Vooraf is gepeild wat de wensen van de gebruikers waren, zoals airco en dat de ramen open moesten kunnen. Die zaken hebben tijdens de renovatie prioriteit gekregen.’

Minerale wol

Het gebouw kreeg te weinig dempers en te veel geluidgeleidende buizen en platen. Bovendien weerkaatsen de grote kale muren alles, waardoor het galmt. Houten afdekvloeren en kieren en gaten door een slechte afwerking maken de overlast compleet.

De twee studenten stelden een stappenplan op voor verbetering van het pand. ‘Het belangrijkste is dat de muren en wanden uitgebreid moeten worden met extra platen en tussen de verschillende delen meer lucht of materiaal, zoals minerale wol. Beter isoleren is de enige manier om het probleem op te lossen.’

De studenten vonden het leerzaam en nuttig om voor een echte opdrachtgever een werkelijk probleem op te lossen. ‘De kunstenaars waren ook dolblij dat wij kwamen, dat er naar hun klachten wordt geluisterd’, vertelt Ferry. ‘De stichting Ateliers gaat hopelijk wel iets met ons rapport doen. Anders raken ze al hun gebruikers kwijt in dat pand aan het Wilhelminapark.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?