Terug naar overzicht

Avansstad Den Bosch kleurt oranje

Medailles

De mensenmassa juichte toen de trein rond vier uur het station kwam binnenrijden. De Thalys, met daarop alle door Nederland gewonnen medailles afgebeeld, kwam binnen op perron 1a. Enkele uitverkorenen hadden daar achter dranghekken de eer om de sporters als eerste te verwelkomen, terwijl het NS Harmonieorkest op de achtergrond speelde.

 

Nederland bracht in totaal twintig medailles mee naar huis uit Londen, vier meer dan in 2008 in Peking. Oranje scoorde zes gouden, zes zilveren en acht bronzen plekken. Daarmee is de dertiende plaats behaald op de olympische medaillespiegel.

Vol

Het Stationsplein stond in de loop van de middag al zó vol dat de toegang werd afgesloten. De Oranjefans stonden op een gegeven moment bijna tot aan de Wilhelminabrug. De organisatie raadde mensen af om nog naar Den Bosch te komen. De politie sprak zelfs over de komst van 15.000 mensen, terwijl er op ongeveer 8.000 gerekend was.

 

En dat was te merken: overal in en rond het station probeerden mensen een glimp van de sporters en de huldiging op te vangen. Mensen klommen op bushokjes en containers en de plastic doeken werden van de hekken getrokken die het zicht op het plein belemmerden.

Brabant

Om het huldigingsfeest aan te kleden, waren er muziekoptredens van onder andere Ali B, Yes-R en Nick & Simon. Die laatsten vertolkten het nummer ‘Brabant’ van Guus Meeuwis. En dat was niet onterecht: maar liefst veertien van de twintig Nederlandse medaillewinnaars komen uit de provincie Noord-Brabant. [LJ]

Kijk op de Facebook -pagina van Punt voor meer foto’s van de huldiging!

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?