Terug naar overzicht

Dag middelbare, hallo hogeschool

Het is zover. Je bent geen puberale middelbare scholier meer. Weg vertrouwde klasgenoten, weg vertrouwde fietsenstalling. Hallo vreemde stad, goedemorgen enge, grote hogeschool. Voor de meeste studenten is Avans nu hun thuishaven voor de komende vier jaar en iedereen heeft daar zo zijn verwachtingen bij. Punt vroeg een paar gloednieuwe eerstejaars hoe zij tegen hun eerste week aankeken en wat hun eerste indrukken zijn.

Bier drinken en kennismaken

Het begon allemaal met de introductiedagen. Dat is een chique codewoord dat staat voor ‘bier drinken, stad ontdekken en ondertussen je nieuwe medestudenten leren kennen’. ‘Die introductiedagen waren wel handig. Daar leerde je alvast wat mensen kennen en dat was echt gezellig,’ zegt Gerben van de Werken, student Werktuigbouwkunde. Medestudent Gerrit van Dalen knikt instemmend.

Maar niet iedereen was het daar  mee eens. Commerciële Economie-student Volkan Ogul: ‘We gingen om elf uur ’s ochtends op kroegentocht. Dat vond ik wel een beetje jammer, drinken kan ik ook ’s avonds doen. Maar de sportdag daarna was heel erg leuk.’

De eerste dag

Dan breekt de grote dag aan. Je stapt die grote hal binnen en staat er wat verloren bij. Gelukkig lopen er allerlei lieve en aardige ouderejaars rond die maar wat graag uitleggen waar je heen moet. ‘Ik vond het fijn dat er mensen waren die zeiden waar ik heen moest,’ zegt Pauline van der Heijden, student Human Resource Management. ‘Toen ik hier aankwam wist ik totaal niet wat ik moest doen. Het enige dat een beetje tegenviel, is dat we deze week al les hebben. Maar ik moet nog werken.’

Wat wordt er dan van de eerste week verwacht? Gewoon rustig aandoen en zien waar het schip strandt, of meteen aan de studie? ‘Ik hoop dat alles interessant genoeg is,’ lacht Gerben. ‘Anders ga ik weer naar huis.’ Hij bedoelt de lessen dus, want met de rest zit wel goed. ‘Het is gezellig hier.’ Pauline heeft geen speciale verwachtingen: ‘Ik zie wel hoe het gaat, ik laat alles op me af komen en doe het rustig aan.’ [LvdA]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?