Terug naar overzicht

Rechtse en linkse jurist gaan de strijd aan


Zieltjes winnen

De Tweede Kamer-leden Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) gaan de discussie aan over onze Nederlandse rechtsstaat. Beide mannen zijn justitiewoordvoerder en willen graag met de rechtenstudenten van de JHS het debat aan gaan. De politici moeten zieltjes winnen, want voor de komende verkiezingen staan zij beiden weer op de kieslijst van hun partij: Recourt op plek 21 en Van der Steur op 15.

Jeroen Recourt heeft zich de afgelopen twee jaar beziggehouden met strafrechtelijke en civielrechtelijke zaken, zoals slachtofferrechten. Hij uitte grote zorgen over de toenemende afbraak van de rechtsstaat, bijvoorbeeld toen het kabinet Rutte de griffierechten wilde verhogen en de rechtsbijstand steeds duurder werd. In de komende jaren wil Recourt zich verder bezig gaan houden met herstelrecht, de aanpak van cybercriminelen en het terugvorderen van crimineel geld.

In het nieuws

Voor de VVD-fractie voerde Ard van der Steur de afgelopen twee jaar het woord op de onderwerpen straf- en civielrecht, de juridische beroepsgroepen en privacy. Het Kamerlid kwam in het nieuws met zijn voorstel om de verjaringstermijn bij zeden- en geweldsmisdrijven af te schaffen. Toekomstige speerpunten van Van der Steur zijn een harde aanpak van drugs- en cybercriminelen en van mensenhandel. Ook wil hij ervoor zorgen dat daders gaan opdraaien voor de door hen aangerichte schade.

Genoeg stof tot discussie dus. Het verkiezingsdebat vindt plaats op woensdag 5 september van 11.30 tot 13.00 uur, in collegezaal M0.01 van het JHS-gebouw aan de Meerkoldreef 6 in Tilburg. Het debat is vrij toegankelijk. [LJ]

Wat stem jij op 12 september? Vul de Punt-enquête in!

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?