Terug naar overzicht

‘Spoedwet langstudeerboete is belachelijk’

De Nijmeegse staatsrechtdeskundige windt zich op over de plannen om de langstudeermaatregel met een spoedwet alsnog ongedaan te maken. ‘Het is schandalig dat je eerst zo’n wet tot stand brengt en dan in de aanloop naar de verkiezingen gaat roepen: die wet moet worden ingetrokken. En dan gaan ze ook nog proberen om dat voor 1 september te doen!’

Foutje in de wet

In theorie kan het, erkent hij. ‘Desnoods in één dag. Maar dan heb je de medewerking nodig van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer én de regering. Het parlement en de senaat moeten ermee instemmen en de regering moet de wet bekrachtigen. Normaal gebeurt dat alleen als er een foutje in de wet staat dat snel gerepareerd moet worden.’

Deze gang van zaken leidt tot slordige wetgeving, vindt hij. ‘Wat moet de burger er wel niet van denken? Normaal duurt het een jaar of twee voordat een wet wordt aangenomen. Het wordt nu een gelegenheidswet.’

Politiek gebaar

Bovend’Eert denkt ook niet dat het de partijen gaat lukken. ‘Het is een politiek gebaar. Zijlstra heeft al gezegd dat hij het niet gaat doen, dus op 1 september is die spoedwet nog niet van kracht.’

Ook hoogleraar Paul Zoontjens van de Universiteit van Tilburg vermoedt dat het moeilijk zal worden om de spoedwet er doorheen te krijgen. ‘Zo’n wet zou voor 1 september in het Staatsblad moeten staan’, legt hij uit. ‘Een spoedwet is een gewone wet, alleen wordt hij sneller aangenomen.’

Reparatiewet

Het hangt af van de politieke wil of het gaat lukken, aldus Zoontjens. ‘Kunnen de partijen in zo’n korte tijd een wetsvoorstel maken? En waar halen ze de dekking vandaan? Daar hebben ze allemaal andere ideeën over. Een reparatiewet is makkelijker, omdat het debat dan eigenlijk al gevoerd is: er moet alleen iets worden rechtgezet.’ [BB/HOP]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

ChristenUnie blijft langstudeerboete steunen 22-08-2012

Waarom CDA van de langstudeerboete af wil 21-08-2012

Hoe de langstudeerboete tegen te houden 21-08-2012

Donderdag debat over langstudeerboete 20-08-2012

Snel intrekken langstudeerboete 'uitgesloten' 20-08-2012

Kamer voor afschaffen langstudeerboete16-08-2012

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?