Terug naar overzicht

Studentenmail voortaan via Google

Wie naar de iAvans surft, ziet in eerste instantie nog niet zo gek veel verschillen. Oké, de vormgeving heeft een Google-sausje gekregen, maar studenten kunnen nog altijd op dezelfde manier doorklikken naar hun inbox en hun e-mailadres blijft ongewijzigd. Studenten krijgen dus geen adres met de extensie @gmail.com en inloggen hoeft niet via de website van Google. Zelfs het ontvangen van een notificatie als de docent je mail opent, behoort nog altijd tot de mogelijkheden.

Picasa

Het grote voordeel van de overgang is volgens Peter Havekes van de Diensteenheid ICT en Facilitaire diensten (DIF) dat studenten nu in een Google-omgeving zitten: ‘Ze kunnen gebruik maken van bijvoorbeeld fotoprogramma Picasa of Google docs. Daarvoor hoeven ze niet langer een apart Google-account aan te maken. En het e-mailadres toevoegen aan je mobiele telefoon gaat veel makkelijker. Vooral als je een toestel hebt dat op Android (een besturingssysteem dat door Google is ontworpen, red.) draait.’

Een ander pluspunt  is de opslagcapaciteit. In plaats van de 1 GB uit het Groupwise-tijdperk hebben studenten bij Google maar liefst 25 GB aan opslagruimte tot hun beschikking. Al die data worden bovendien niet langer opgeslagen op Avans, maar bij Google. Havekes: ‘Dat scheelt enorm veel in geld en onderhoud. Reken maar uit, 27.000 studenten met ieder 200 MB aan opslagruimte. Dat hoeven we nu niet langer te beheren.’

Mailhistorie

Aan de digitale verhuizing kleeft ook een nadeel. Alle mails die voor afgelopen vrijdag naar je e-mailadres zijn verstuurd, verhuizen niet automatisch mee naar de nieuwe omgeving. Dat geldt in feite dus voor alle e-mails uit het verleden. Om die toch te kunnen inkijken, kun je je mailhistorie van Groupwise laten overhevelen naar de Google-omgeving. Alle informatie daarover, en over het nieuwe e-mailadres in het algemeen, vind je hier.

Via Twitter vragen studenten zich verder af hoe het zit met de privacy van hun e-mails. ‘De interne communicatie wordt uitbesteed aan derden, alle data van e-mails worden bij Google opgeslagen’, verwoordt Havekes de scepsis. ‘Maar bij dit project zijn naast Avans nog meer hoger onderwijsinstellingen betrokken, dus het wordt van alle kanten in de gaten gehouden. Bovendien moet Google zich aan strenge Europese regels houden.’

Medewerkers

Medewerkers van Avans mailen, in ieder geval voorlopig, nog via Groupwise. Of zij in de toekomst eveneens de overstap maken naar Google, laat Havekes in het midden: ‘We hebben ons eerst gericht op studenten. Medewerkers maken veel intensiever gebruik van hun Avansmail. Bij een verhuizing komt veel meer kijken. We gaan kijken of dat een optie is en of hiervoor bij medewerkers animo is.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?