Terug naar overzicht

Studieschuld minder bepalend voor hypotheek

In juli werd bekend dat hypotheekvertrekkers studieschulden opvatten als consumptief krediet. Ze gaan ervan uit dat hun klanten maandelijks minstens twee procent van hun studieschuld aflossen, ook als ze feitelijk veel minder afbetalen. De maximale hypotheek die ze mogen verstrekken valt daardoor duizenden euro’s lager uit.

0,75 procent per maand aflossen

Daar komt verandering in, schrijft staatssecretaris Zijlstra in antwoord op vragen van de PvdA. De hypotheekverstrekkers zijn het inmiddels met hem eens dat een studielening bij DUO iets anders is dan een consumptief krediet omdat de voorwaarden, waaronder de hoogte van de rente, wezenlijk verschillen. Daarom gaan ze er voortaan vanuit dat (nieuwe) klanten per maand 0,75 procent van hun studieschuld aflossen.

De banken en verzekeraars maken het nieuwe beleid uiterlijk per 1 april 2013 op hun websites bekend. [HC/HOP]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Studieschuld weegt zwaar mee bij hypotheek 14-08-2012

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?