Terug naar overzicht

4.000 bamboestengels voor Avans200

Zo’n 4.000 bamboestengels staan in potten klaar om geplant te worden. Medewerkers en studenten van de AB&I gaan die op 5 oktober planten. Bedenkers van de actie zijn docenten Michiel Smits en Gie Steenput, die ook een vak over bamboe geven.

Bouwmateriaal

‘Bouwen met bamboe’ is sinds dit studiejaar een keuzevak voor vierdejaarsstudenten Bouwkunde, in het kader van de minor Architectuur. Smits: ‘Bamboe is een geschikt bouwmateriaal. Het is heel stevig en duurzaam. Onder de juiste omstandigheden groeit het twee tot drie meter per jaar. In Brazilië zijn er laboratoriumproeven gedaan met bamboe als wapeningsstaven in beton, met uitstekend resultaat.’

Bouwen met bamboe is milieuvriendelijk en innovatief en volgens Smits past dit helemaal bij de idealen van Avans. Het braakliggende stuk grond naast het Tilburgse Avansgebouw heeft tot op heden geen bestemming. ‘Nu gebruiken wij daar een stukje van voor iets nuttigs. De geplante bamboe wordt de komende jaren namelijk door ons gebruikt als lesmateriaal.’

Guinness

De docenten proberen bij het Guinness Book of Records nog om hun actie tot een officiële recordpoging te laten benoemen, maar daar gaat nogal wat administratieve rompslomp aan vooraf. Smits: ‘We zijn de eersten die dit doen, dus we zouden dan automatisch een vermelding als recordhouder krijgen in het boek. Maar ook als het met Guinness niet lukt, willen we sowieso een supersnelle tijd neerzetten. Dus alle hulp is nodig!’

Ben jij student (of medewerker) van de AB&I en wil je meedoen aan de recordpoging? Meld je dan vóór 21 september bij Michiel Smits: mwm.smits@avans.nl. Studenten van AB&I krijgen voor deelname 1 vrij studiepunt. [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?