Terug naar overzicht

Bossche studenten creatief behaard

Tien jaar ouder

‘Ik heb de hele tijd het gevoel dat mensen me aanstaren.’ Jasper Hacfoort wrijft nog een keer over zijn rode baard terwijl hij wacht tot hij in scheerstoel mag plaatsnemen: ‘Nee, dit is niks voor mij. Ik heb al twee weken zin om me te scheren. Volgens mijn vrienden zie ik er nu tien jaar ouder uit. Ik bedoel, er blijft water in hangen, dan weet je dat het tijd is om je baard eraf te halen.’

Samen met zijn 60 mannelijke medestudenten en docenten liet hij de afgelopen tweeëneenhalve week zijn gezichtshaar groeien. Het was een ultieme poging om zich in te leven in de wereld van  scheerbeurten en trimsessies. Onder de noemer ‘Shave the planet’ schrijven de eerstejaarsstudenten een marketingplan voor een nog niet bestaand product op het gebied van ontharen. Philips was zo onder de indruk van het project dat zij een speciale grooming chair liet aanrukken en beloonde diegene met de beste baardlook met een scheer- of trimapparaat.

Stiekem scheren

Die wildgroei op de kinnetjes kwam niet voor iedereen even goed uit. Een enkeling greep de afgelopen weken toch naar het scheermes. Zo moest een van de studenten naar een bruiloft en verwijderde een ander zijn baardhaar omdat hij voor het eerst bij zijn schoonouders op bezoek ging. Ook Volkan Ogul kon het niet laten om zich stiekem twee keer te scheren. ‘Dan ging ik op stap en zagen al mijn vrienden er strak uit, dan kan ik natuurlijk niet met zo’n dikke baard komen aanzetten.’

Ondanks de scheerbeurten, heeft hij vandaag nog genoeg baardgroei over om een subtiele chin strap te laten aanmeten. Hij is redelijk tevreden met het eindresultaat. ‘Als ik veel positieve reacties krijg, laat ik het tot het weekend staan’, belooft hij om daar lachend aan toe te voegen: ‘Misschien vraag ik mijn Turkse kapper wel of hij dit kan scheren.’

Fu Manchu

Bij de jury, bestaande uit twaalf vrouwelijke studenten, valt de nieuwe look van Volkan behoorlijk in de smaak. Hij krijgt een negen. De dames zijn vooral op zoek naar unieke baardhaardossen: ‘Een beetje trimmen, dat kan iedereen. Ze moeten iets creatiefs doen. We hopen heel erg op de Fu Manchu, daar geven we zeker hoge punten voor.’

Fluiten

Jasper is, eenmaal door de scheersalon, de trotse drager van een circle beard. ‘Het ziet er wel grappig uit. Misschien dat ik het toch wat langer laat staan. Gisteren liep ik langs een terrasje en begon een groep meiden te fluiten. Ik ben sinds kort vrijgezel, dus misschien moet ik tijdens het uitgaan mijn geluk maar gaan beproeven. Ja, met baard.’ [CT]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?