Terug naar overzicht

‘Opleiding te hoog gegerepen’

De Bredase student haalde in het eerste jaar van haar studie vier tentamens niet. In dat jaar had ze veel last van hoofdpijn. Ze viel zelfs flauw en werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Later werd dan ook de diagnose gesteld, ze heeft epilepsie.

Ondanks dat de opleiding haar propedeusejaar verlengde, haalde ze ook in het tweede jaar drie van vier benodigde tentamens niet.

Psychisch
Tijdens de zitting van het College van Beroep dinsdag geeft de student aan erg veel last te hebben gehad van haar ziekte: ‘Door de medicatie was ik erg slaperig en kon ik me moeilijk concentreren. En ik raak snel in paniek waardoor ik een aanval kan krijgen. Ik heb er psychisch ook last van, ik moet het accepteren. Het heeft mijn leven veranderd.’

De student meent in het eerste jaar goed te hebben gefunctioneerd, voordat zij te maken kreeg met de bijwerkingen van haar ziekte. Nu gaat het beter, zegt ze: ‘Ik word behandeld door een neuroloog. Mijn lichaam is ondertussen gewend aan de medicijnen. En ik heb hulp van een psycholoog. Ik vind gewoon dat ik hier thuishoor.’

Cijferlijst
Maar als haar cijferlijst boven tafel komt tijdens de zitting, zegt de Collegevoorzitter dit niet terug te zien: ‘Ik zie geen omslagpunt in de cijferlijst. Dan kan je misschien concluderen dat de opleiding te hoog gegrepen is.’

De examencommissie stelt ook dat het voor de student moeilijk wordt om de studie te vervolgen. Ze geeft aan dat de student ook in het eerste jaar niet voldeed aan de studievoortgangsnorm.

‘Als een student één tentamen niet haalt, maken we misschien een uitzondering. In dit geval ligt het niet alleen aan bijzondere omstandigheden maar zijn de resultaten gewoon niet goed’, aldus de examencommissie.   

De zaak wordt ongegrond verklaard, dus de student moet Avans verlaten. [SD] 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?