Terug naar overzicht

Robot Avans verslaat Utrecht

Onderwijsrobot

Levensgroot is hij, de robot van Avans, en hij laat het poppetje van de Hogeschool Utrecht een beetje verbleken. Maar schijn bedriegt. Het minimensje dat de studenten uit Utrecht hebben gemaakt – niet groter dan een pasgeboren baby – kan met zijn gezichtje emoties tonen en met zijn ogen knipperen.

Beide robots moeten kunnen functioneren in het onderwijs. Het team van Avans heeft daarom gekozen voor een robot die door alle studenten in de school te gebruiken is. Je kunt je pasje invoeren en hij weet meteen wie je bent. Vervolgens laat de robot zien waar je heen moet, wanneer je les hebt enzovoort.

Autisme

Studenten van verschillende academies hebben meegewerkt aan de robot. Zo hebben studenten van sociale studies inbreng geleverd op het gebied van autisme. ‘Voor studenten binnen het autistisch spectrum heeft de robot extra functies’, zegt teamleider Gerbrandt Schor. ‘Hij kan helpen meer structuur te creëren, iets waar veel mensen met autisme moeite mee hebben.’

Toch was anonimiteit erg belangrijk voor de ontwikkelaars van de robot. ‘De robot is voor iedere student beschikbaar, niet alleen voor studenten met autisme. Op die manier hoeven studenten niet bang te zijn om er gebruik van te maken. Anderen zullen niet denken “oh, daar heb je een autist”.’

Knuffelrobot

Een belangrijk aspect van de robot is dat hij toegankelijk is. Studenten van AKV|St. Joost hebben zich daarom op de vormgeving gericht. ‘Op afstand lijkt hij groot en stevig, maar als je hem aanraakt voel je dat hij erg zacht is,’ legt studente Warni van Mierlo uit. ‘Hij heeft dus echt een soort huid.'

‘Als je zou willen kun je hem een knuffel geven,’ zegt medestudent Marvin Corneille.

Het winnende team gaat met het prijzengeld de robot verder ontwikkelen. ‘Het komende jaar zullen vier studenten verder werken aan de robot', aldus Schor. Tenslotte moet het apparaat een vertrouwd onderdeel van de studieomgeving worden. ‘Net zoals winkelwagentjes in de supermarkt.’ [LvdA]

Zie eerder verschenen berichten:

Avansrobot in finale RobotMatch 07-09-2012

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?